Mainos
Mainos

Tullin takavarikoimien piraattien määrä laskussa

Tulli arvioi takavarikointien laskun syyksi tuoteväärennösten jakamisen entistä pienempiin eriin. Lisäksi riskikuljetukset eli isot erät ovat siirtyneet Suomen kaltaisista tiukan valvonnan maista Baltiaan.

Tullin takavarikoimien tuoteväärennösten määrä on laskenut reippaasti. Tammi-kesäkuussa tullin haaviin jäi vajaat 87 000 piraattituotetta, joiden yhteisarvo on 3,96 miljoonaa euroa.

Viime vuonna tuoteväärennöksiä takavarikoitiin yhteensä 1,7 miljoonaa kappaletta.

Tulli arvioi takavarikointien laskun syyksi sitä, että tuoteväärennöksiä on alettu jakaa entistä pienempiin eriin.

- Vielä kaksi vuotta sitten oli normaalia, että Kotkasta soitettiin ja ilmoitettiin, että meillä on täällä 20 000 paria Adidaksen lenkkareita, kertoo tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri Tullihallituksesta.

Suurin osa piraateista on matkalla Venäjän markkinoille. Riskikuljetukset eli isot erät ovat siirtyneet Suomen kaltaisista tiukan valvonnan maista Baltiaan. Sieltä löytyy uusia EU-jäsenmaita, joille tuoteväärennösvalvonta on vielä uutta. Viron tilannetta Ryyttäri pitää kuitenkin jo hyvänä.

Tuoteväärennökset ovat 90-prosenttisesti peräisin Kiinasta. Toinen suuri tuoja on Arabiemiraatit, jonka kautta tulevista tuotteista suurin osa on tosin alkujaan Aasiasta.

- Kiinassa on esimerkiksi viisi tunnetun moottoripyörävalmistajan lisenssillä toimivaa tehdasta, mutta käytännössä niitä on viisikymmentä eli 45 on omia pajoja. Ja mitä se laatu sitten on, on kaikkien arvattavissa, Ryyttäri toteaa.

Minimopoja Suomeen ja kalavehkeitä Venäjälle

Uusi ilmiö Suomeen tuotavissa piraattituotteissa ovat minimopot eli alle 50-kuutioiset moottoripyörät. Ensimmäisen kerran minimopojen tuoteväärennöksiä jäi tullin seulaan viime vuoden lopulla Hämeenlinnassa. Tänä vuonna on takavarikoitu 674 kappaleen minimopoerä Raumalla ja 37 kappaletta Porissa.

- Minimoottoripyörät eivät sinänsä ole väärennettyjä, vaan niissä on käytetty luvatta eri moottorin- ja öljynvalmistajien tavaramerkkejä, Ryyttäri selostaa.

Meritse tuotujen minimoottoripyörien pakkauksista on löydetty esimerkiksi tarroja, joista on saanut valita minkä merkin on halunnut liimata tankin kylkeen ja katteisiin.

Kuluttajavirasto ehti alkuviikosta varoittaa halpojen minimopojen ja -mönkijöiden turvallisuusriskeistä.

Venäjälle ja Latviaan matkalla olevien tuoteväärennösten joukkoon ovat ilmaantuneet kalastustarvikkeet. Tammi-kesäkuussa tulli takavarikoi liki 30 000 kappaletta vapoja, keloja ja siimoja.

Elintarvikkeet kasvava ala piraattituotannossa

Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri on varma, että seuraava iso buumi piraattituotannossa ovat elintarvikkeet. Viime vuonna tulli takavarikoi koko EU-alueella elintarvikkeiden tuoteväärennöksiä vain 4,4 miljoonan euron arvosta. Kyse on kuitenkin kasvavasta alasta.

- Elintarviketuoteväärennökset lisääntyvät aivan varmasti. Elintarvikkeet ovat siitä hyvä, että joka päivähän ihmiset niitä tarvitsevat, joten kierto on valtava, Ryyttäri perustelee.

Suomessa tulli on toistaiseksi takavarikoinut vain erän suklaamunia.

Tuoteväärennetyt elintarvikkeet eivät ole käyneet läpi mitään tuoteturvallisuussyyniä. Normaalisti Suomeen tuotavat elintarvikkeet testataan Tullilaboratoriossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme