Mainos
Mainos

Tulva jatkuu rajuna Pohjois-Pohjanmaalla

Tulva peittää edelleen tuhansia hehtaareja Pohjois-Pohjanmaalla. Tilanne on vaikein Siikajoella, jossa vesi saartaa useita rakennuksia ja lypsykarjatiloja. Rakennuksia vesi ei tiettävästi ole turmellut.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Siikajoen tulva on selvästi keskimääräistä pahempi. Jäät ovat joesta jo lähteneet, mutta nopeasti lämmennyt sää on puskenut vettä alaville Siikajoen rannoille.

Ely-keskuksesta arvellaan kuitenkin, että tilanne rauhoittuu Siikajoella lähipäivinä.

Lämpeneminen ja sateet nostavat virtaamia myös Kala- ja Pyhäjoella, joiden tulvaherkillä alueilla vesi on noussut teille ja laajalti pelloille.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan vesi on noussut joillekin teille myös Kiiminkijoella ja eräiden pienempien jokien varsilla. Tilanteen odotetaan rauhoittuvan lähipäivinä.

Jääpatojen arvioidaan pysyvän paikallaan, kunnes virtaamat kasvavat riittävästi niiden liikkeelle saamiseksi. Pohjois-Pohjanmaan pienissä joissa Utos-, Sangin- ja Muhosjoella vesi on myös noussut korkealle jääpatojen seurauksena. Utosjoella jääkasauma joessa vei mukanaan teräsrakenteisen kävelysillan.

–Tulva näyttää saavuttaneen jo huippunsa, ja tulovirtaamat ovat laskussa, arvioi rakennuttamispäällikkö Olli Utriainen.

Kiiminkijoessa pahin voi kuitenkin vasta olla edessä. Suvantojen jääpadot ovat nostaneet vettä teille niin, että niitä on jouduttu sulkemaan. Myös Utosjoki Utajärvellä on tulvinut yli tien.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme