Mainos
Mainos

Tulvavedet nousemassa vähitellen

Tulvat ovat lähtemässä nousuun Etelä-Suomessa tällä viikolla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan veden korkeudet ovat pienimmissä rannikkovesistöissä suurimmillaan loppuviikosta.

– Ensimmäisenä tulvat nousevat pikkujoissa – ovat jo nousseet tänään muun muassa Salon läpi virtavassa Uskelanjoessa, hydrologi Noora Veijalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

– Aurajoessa ja Vantaanjoessa vedet alkavat nousta tällä viikolla.

Myös Pohjanmaalla vesien virtaumat ovat kääntymässä nousuun. Vielä ei ole varmaa, nousevatko Pohjanmaan alueen vedet tulvahuippuunsa nyt vai vasta myöhemmin.

– Kaikki riippuu säästä. Pariksi päiväksi on ennustettu lämpimämpää säätä ja sitten viilenee, joten suurin tulvahuippu voi tulla myöhemmin. Joka tapauksessa vedet nousevat sielläkin seuraavan viikon aikana, Veijalainen toteaa.

Veijalaisen mukaan tulvasta saattaa tulla kaksihuippuinen: ensin vesi nousee, mutta viilenevän ilman jälkeen vedenpinta laskee. Myöhemmin tulvavedet saattavat taas nousta.

Jos tulvavedet lähtevät nousuun nyt, veden pinta nousee Pohjanmaalla keskimääräistä aikaisemmin. Etelä-Suomessa edetään viime vuosiin verrattuna normaalissa ajassa.

– Loppuviikosta olemme viisaampia sen suhteen, miten tulvavedet kehittyvät. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Etelä-Suomen tulvista tulee samankokoisia tai vähäisempiä kuin viime vuoden tulvat, sanoo Veijalainen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme