Mainos
Mainos

Tulvavesi lähti laskuun Kittilässä

Kittilän pelastuslaitoksen mukaan vesi alkoi laskea kirkonkylällä eilen iltapäivällä. Vedenpinnan tulevaa laskunopeutta ei osata vielä ennustaa.

Ounasjoen vesi on lähtenyt laskuun Kittilässä. Palotarkastaja Kari Kuosmanen kertoo, että Ounasjoen vesi on viime yön aikana laskenut noin yhdeksän senttiä. Kolmisen vuorokautta Kittilässä kestänyt tulvapiina alkaa näin hellittää.

Laskusuuntausta vahvistavat mittaustulokset Ounasjoen yläjuoksulla Könkäällä, jossa vesi on laskenut huipusta jo puoli metriä. Kittilän alapuolella Kaukosessa vesi nousi iltapäivään saakka ja saartoi kolme taloa Kummunkylässä.

Ounasjoen alajuoksulle Rovaniemen maalaiskunnan alueelle ei odoteta suuria vahinkoja, sillä joki on siellä leveämpi, ja Rovaniemen aluetta säädellään Kemijärven altaan avulla.

Penkereet pysyvät

Kittilän pelastuslaitos jatkaa edelleen tulvapenkereiden vahvistamista kirkonkylällä. Vedenpinnan tulevaa laskunopeutta ei osata vielä ennustaa. Kuosmanen arvelee, että tulvapenkereitä ei pureta vielä pariin kolmeen päivään.

Parin kerrostalon asukkaat Kittilän kirkonkylällä ovat yhä evakossa, mutta Kuosmasen mukaan talojen asuttamista suunnitellaan iltapäivän aikana. Pääskylänniemen vanhainkodista ja muista kunnan palveluasunnoista evakuoidut 130 asukasta päässevät sen sijaan palaamaan koteihinsa vasta reilun viikon kuluttua.

Useita teitä on Kittilässä yhä poikki. Esimerkiksi Sodankylään johtava tie Kittilän sillan jälkeen on suljettuna ainakin tämän päivän ja mahdollisesti vielä huomisen. Kuosmanen uskoo, että tulvat ovat ohi parin kolmen päivän kuluessa. Silloin päästäneen poistamaan taloista muun muassa pumppukalustoa. Töitä joudutaan jatkamaan kuitenkin ainakin ensi syksyyn ennen kuin kaikki vahingot on saatu korjattua.

Ounasjoki nousi tällä viikolla Kittilän kirkonkylän kohdalla ennätyksellisesti jopa kuusi metriä normaalikorkeudesta. Tulvavesi saarsi kymmeniä taloja, joita suojattiin muoveilla ja maapenkereillä. Osassa taloista vesi ehti nousta kuitenkin kivijalkaan ja sisälle saakka.

Kunnanjohtaja Seppo Maula arvioi, että Lapin tulvavahingot voivat nousta korjaustöiden myötä jopa useisiin miljooniin euroihin. Ivalojoella jo tasaantunut tulva on kunnan alustavan arvion mukaan voinut aiheuttaa kosteusvaurioita jopa sataan rakennukseen. Kittilässä vahinkokartoitukseen päästäneen ensi viikolla. Tarkkojen vahinkoarvioiden tekeminen on mahdollista vasta silloin, kun tulvavesi on kokonaan laskenut.

Ivalossa uhka ohi

Ivalojoella tulvan uhka on jo ohi. Muonionjoellakin saavutettiin tulvahuippu jo toissapäivänä. Tornionjoen ennustetaan nousevan Tornion lähellä Matkakoskella vielä puoli metriä. Lapin ympäristökeskuksen mukaan tulva ei aiheuttane kuitenkaan suuria vahinkoja.

Tenojoelle ennustetaan kesäkuun 10. päivän tienoille tulvahuippua, joka saattaa jopa ylittää aiemmat ennätykset.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme