Mainos
Mainos

Tulvia Etelä-Suomessa - joet ja ojat paikoin täynnä vettä

Viikonlopun sateiden jäljiltä etenkin monet Etelä- ja Keski-Suomen joet ja ojat ovat täynnä vettä. Paikoin joet ovat tulvineet teille ja pelloille. Torstaina Suomeen saapuu jälleen runsaita sateita.

Sunnuntain paikoin ennätykselliset vuorokausisateet saivat pienten vesistöjen ja ojien pinnat korkealle ja paikoin tulvimaan. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulvia on ollut muun muassa Vantaan-, Porvoon- ja Mustijoella. Vedenkorkeudet ovat nousseet paikoin yli metrillä ja tulvat ovat levinneet pelloille ja teille. Maa on nyt niin märkää, että vesi ei enää imeydy.

– Pellot ovat paikoin litimärkiä, eikä niihin ole koneilla asiaa. Märkää on ollut koko vuosi. Hyvä, että näinkin vähällä on selvitty, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvistä erityisen korkealla on Saimaa. Sateet ovat nostaneet viime päivinä myös Saimaan vedenkorkeutta, joka oli lisäjuoksutuksilla kääntynyt hitaaseen laskuun. Ennusteen mukaan Saimaan pinta alenee lokakuun loppuun mennessä 5-20 senttimetriä, mutta pysyy erittäin korkealla ainakin vuodenvaihteeseen saakka. Vedenkorkeus voi tietää ongelmia mökkiläisille.

– Kun jäätyminen alkaa, voivat laiturit jäädä jäihin, sanoo Bertel Vehviläinen.

Runsaita sateita on tulossa jälleen torstaina.

– Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että rankimmat sateet osuvat Länsi-Suomesta Kainuuseen ulottuvalle linjalle, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot