Mainos
Mainos

Tumma suklaa hoitaa sydäntä ja sydänsuruja

Tummasta suklaasta saa runsaasti sydämelle terveellisiä flavonoideja. Suomen Akatemian tutkimus vahvistaa myös vanhaa uskomusta parantavasta vaikutuksesta sydänsuruihin, sillä suklaa sisältää paljon mielialaan vaikuttavia aineita.

Suklaata ei pidä kuitenkaan ryhtyä syömään holtittomasti, sillä se sisältää 40 prosenttia rasvaa ja runsaasti sokeria. Terveyttä edistäviä vaikutuksia on nimenomaan tummassa, mutta ei vaaleassa suklaassa, sanoo Helsingin yliopiston elintarvikekemian dosentti Marina Heinonen.

Tutkimuksessa mitattiin verisuonten virtaavuutta. Kun ihminen syö suklaata, virtaavuus paranee ja verisuonet laajenevat. Siinä vertailtiin myös tumman ja vaalean suklaan eroja. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää flavonoideja, sanoo Heinonen.

Suklaassa on Heinosen mukaan myös teobromiinia, kofeiinia ja muita yhdisteitä, jotka vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin. Välittäjäaineet puolestaan säätelevät mielialaa.

Suklaa ja soija hedelmien ja marjojen rinnalle

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusohjelmassa selvitetään elintarvikkeiden terveysvaikutuksia.

- Tähän asti kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti sipuli, omena, marjat, punaviini ja tee. Nyt suklaa on tuore tutkimuksen kohde. Jo aiemmin Kuopion yliopiston tutkimuksessa on todettu tumman suklaan vaikuttavan edullisesti kolesteroliarvoihin, Heinonen sanoo.

Flavonoideja sisältävien elintarvikkeiden vaikutuksista sydän- ja verisuoniterveyteen on juuri julkaistu myös laaja analyysi, jossa on käyty läpi 133 eri puolilla maailmaa tehtyä flavonoiditutkimusta.

- Olisimme mielellämme nähneet, että marjat, sipulit, ja omenat olisivat nousseet tutkimuksessa esille. Tuloksissa osoitettiin kuitenkin, että suklaan ja soijan sisältämät flavonoidit ovat merkityksellisiä terveyden kannalta, sanoo Heinonen.

Suomen Akatemian Ravitsemus, elintarvikkeet ja terveys -tutkimusohjelma on esillä Terveys + hyvä olo -messuilla ensi viikonvaihteessa Helsingissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme