Mainos
Mainos

Tunnetko olosi turvalliseksi kirjastossa? "Tänne tullaan hyvissä aikeissa"

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset kokevat olonsa turvallisimmaksi muun muassa kirjastossa.

Tutkimuksen tulos ei yllätä Rikhardinkadun kirjaston johtajaa Jorma Mähöstä.

– Kirjasto on avoin ja kutsuva. Tänne tullaan hyvissä aikeissa ja vapaaehtoisesti, Mähönen pohtii turvallisuuden tunteen kumpuamista.

Mähösen mukaan kirjastoissa on suhteellisen vähän järjestyshäiriöitä.

– Joissakin kirjastoissa on annettu käyttökieltoja, mutta ne ovat aika harvinaisia. Määräaikaisen kiellon aikana ei saa astua koko kirjastoon. Kiellon saadakseen on pitänyt olla toistuvaa häiriökäyttäytymistä.

Vartijankin saa paikalle

Rikhardinkadun kirjaston johtaja arvioikin, että kirjasto todella on varsin turvallinen paikka. Esimerkiksi humalaisiakin on kirjastoissa hänen mukaansa yllättävän vähän.

– Varmaan joskus on jouduttu humalainen henkilö tai liian tunkeilevasti sosiaalista kontaktia etsivä poistamaan.

Mähönen huomauttaa, että sosiaalisuus on olennainen osa kirjastoja.

– Kirjastossa ollaan muiden ihmisten joukossa tietoa, viihdettä tai elämyksiä etsimässä. Yhä enemmän tänne tullaan myös työskentelemään tai ihan vain aikaa viettämään. Eräskin vanhempi herrasmies tuli lehtisaliin muiden joukkoon kuuntelemaan kuulokkeilla, Mähönen muistelee.

Jos tarvetta tulee, henkilökunnalla on Mähösen mukaan käytössä hätänappi, jolla vartijan saa paikalle nopeasti. Joissakin kirjastoissa vartija käy hänen mukaansa mukaan kerran-pari viikossa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot