Mainos
Mainos

Tuntipalkka vain 6 euroa – liiton työkokeiluehdotukselle tyrmäys kokeneilta rakennusmiehiltä

Vielä kehitteillä olevan kokeilun on tarkoitus kestää vuoden 2018 helmikuuhun asti.

Rakennusliitto kertoi syyskuussa 2016 aloittavansa kokeilun, jossa omaa koulutus- ja työalaansa etsiville nuorille tarjotaan puolen vuoden mittaista opastettua työkokeilujaksoa rakennusalalla. Kokeilun aikana työntekijän tuntipalkka olisi 6 euroa, joka alittaa rakennusalan työehtosopimuksen minimipalkan.

Rakennusliiton toimitusjohtaja Matti Harjuniemen mukaan kyseessä on turvallinen, matalan kynnyksen ratkaisu omaa alaansa etsiville nuorille.

– Otetaan lähinnä nuori ihminen oppimaan opastuksen myötä, mitä rakennusala on ja minkälaisia töitä täällä on, Harjuniemi kertoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Kuuden kuukauden jälkeen voi sitten hakeutua ammattioppilaitokseen, jatkaa töissä yrityksessä tai todeta, ettei ala sovi ja tehdä jotain muuta.

Työttömien keskuudessa Rakennusliiton ehdotukselle ei kuitenkaan ole lämmetty suoralta kädeltä.

– Nuoret varmaan ovat valmiimpia tällaiseen ratkaisuun, vanhemmat alalla kokeneet tuomitsevat välittömästi. Reaktio on hyvin hajaantunut, Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo.

Rakennusliiton Harjuniemen mukaan tarkoitus ei kuitenkaan ole palkata henkilöitä, joilla on jo ennestään työkokemusta tai koulutustaustaa rakennusalalta.

– Ei missään nimessä lähdetä siihen, että jos ihminen rakennusalaa kokeneena tai harjoitelleena tulee töihin, niin lähdettäisiin alittamaan työehtosopimuksia. Se on tuhon tie, eikä lopu kuin kilpajuoksuun kohti pohjaa, hän sanoo viitaten palkkojen polkemiseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme