Mainos
Mainos

Tuoksuyliherkät jäävät sosiaaliturvan ulkopuolelle

Tuoksuyliherkät jäävät helposti sosiaaliturvan ulkopuolelle, huomauttaa tuoksuyliherkkien etujärjestö. Tuoksuyliherkkyydelle ei ole olemassa virallista diagnoosia, joten sairastuneet eivät saa muille sairaille kuuluvia sosiaalietuuksia, kuten sairauspäivärahaa tai esimerkiksi työkyvyttömyyseläkettä.

Tuoksuyliherkät saavat oireita erilaisista tuoksuista. Oireet voivat olla niin voimakkaita, että esimerkiksi normaali työssäkäynti ei enää onnistu. Työttömyysetuudet jäävät helposti saamatta, jos oireiden vuoksi ei voi ottaa vastaan tarjottuja työpaikkoja tai työstä on luovuttava.

– Tunnen valtavasti ihmisiä, jotka elävät aviomiehen tai ystävien tuen varassa, siis kerjäämällä, sanoo Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkkien hallituksen jäsen ja tukihenkilö Merja Himanen.

Tuoksuyliherkkyyden syntymekanismia ei tunneta, eikä sille ole olemassa parannuskeinoa. Jotkut saavat apua antihistamiinista tai kortisonista. Ainoa toimiva konsti ehkäistä oireita on kuitenkin välttää tuoksuja.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot