Mainos
Mainos

Tuomaksen uskomaton kuva parittelevista hirvistä – "Istuimme autossa hiljaa ja kuvasimme"

Valokuvaaja Tuomas Heinonen kertoo kesän olleen hyvin kiireinen hääkuvausten vuoksi. Kun aikaa riitti lähteä luontoon kuvaamaan hirviä, tuloksena on upea ja erittäin harvinainen otos parittelevista hirvistä.

– Lauantain ja sunnuntain välille oli luvattu kirkas yö. Lähdettiin siinä 04.30 katsomaan millainen keli on ja mitä löytyy.

Heinonen kertoo seuranneensa muutaman hirven laumaa.

– Siinä kävi sitten sellainen 13-piikkinen uros pyörähtämässä, Heinonen sanoo tarkoittaen uroshirven sarvien piikkimäärää.

– Mutta ilmeisesti naistarjonta ei häntä miellyttänyt ja hän poistui sitten.

Heinosen mukaan paikalle jäi vielä muutamia hirviä, joista yksi oli vasa. Kuvaan päätynyt uros ilmestyi kuvaajan mukaan paikalle kuin tyhjästä. Heinonen sai kuvata tapahtumia useasta kulmasta.

Kokenut valokuvaaja sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että ei itse ole koskaan kuvannut, eikä tiedä muidenkaan kuvanneen hirvien lemmenleikkejä.

– Lintumaailmassa on tullut paritteluja kuvattua, ei nisäkkäitä.

Voisi luulla, että Heinonen makasi hievahtamatta mustikkamättäässä kuvaamassa. Valokuvaaja kertoo kuitenkin käyttäneensä piilokojuna aika arkista asiaa, autoa.

– Me oltiin autossa ja auto pois käynnistä. Auto on hirvieläimille luonnollinen asia. Ne ovat tottuneet siihen, että autoja kulkee teitä pitkin. Auto ei koskaan poistu omasta urastaan.

– Jos kuvaaja poistuu autosta, maisema vaihtuu hirvillä, kauriilla ja peuroilla hyvin nopeasti.

Heinonen viettää pitkiäkin aikoja luonnossa. Hyvän luontokuvaajan ei tarvitse olla biologi, mutta eläinten käyttäytyminen on opittava tuntemaan.

– Kun tarpeeksi kauan keskittyy eläimissä tiettyihin asioihin, ei tarvitse opiskella niitä, rauhassa vaan seuraa ja katselee ja ihmettelee. Maltti on valttia luontokuvauksessa.

Heinonen on käynyt ulkomailla kuvaamassa. Esimerkiksi Afrikassa. 

– Mua on aina kiinnostanut ne Japanin kuumissa lähteissä asuvat apinat. Tykkään kyllä kotimaasta. Ei ole sellaista himoa päästä niihin erikoiskohteisiin jääkarhuja kuvaamaan, mihin turistejakin viedään, Heinonen pohtii.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme