Mainos

Tuomarille syyte rikosasian vanhentumisesta

Oikeuskansleri on määrännyt nostettavaksi syytteen varkautelaista käräjätuomaria vastaan. Tuomari ei jättänyt eräässä jutussa haastetta ajoissa, jolloin jutun syyteoikeus vanheni.

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka on määrännyt nostettavaksi syytteen Varkauden käräjäoikeudessa toiminutta käräjätuomaria vastaan. Käräjätuomari ei jättänyt ajoissa haastetta, jolloin rikosasian syyteoikeus ehti vanhentua. Juttu käsitellään Itä-Suomen hovioikeudessa, jossa tuomari toimii nykyisin hovioikeudenneuvoksena.

Jonkan mukaan kyseessä oli tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Laiminlyönti kohdistui käräjätuomarin viran ydinalueeseen. Menettely oli omiaan eikentämään luottamusta oikeudenhoidon asianmukaiseen toimivuuteen ja loukkasi asianomistajan oikeutta.

Asiassa oli kyse Enson Varkauden tehtailla sattuneesta työtapaturmasta, jossa syyttäjä lähetti käräjäoikeuteen haastehakemuksen kahta miestä vastaan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Siinä vaiheessa jutun vanhenemiseen oli aikaa kaksi kuukautta. Vastaajat saivat kuitenkin tiedon haasteesta vasta helmikuussa 2000, jolloin syyteoikeus oli vanhentunut.

Vanhentumisesta huolimatta käräjäoikeus käsitteli jutun ja hylkäsi syytteet. Juttu eteni Itä-Suomen hovioikeuteen, joka totesi syyteoikeuden vanhentuneen jo käräjäoikeusvaiheessa.

Jutun asiaomistaja teki sen jälkeen poliisille rikosilmoituksen käräjätuomarin menettelystä. Käräjätuomarille asianlaita oli ilmennyt vasta hovioikeuden päätöksen jälkeen. Esitutkinnassa hän myönsi syyllistyneensä epäiltyyn rikokseen. Sen jälkeen asia eteni oikeuskanslerinvirastoon, koska lain mukaan syytteen nostamisesta tuomaria vastan päättää oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies.

Tuomareiden rikosasioissa ensimmäisenä oikeusasteena on hovioikeus. Syytettä ajaa valtionsyyttäjä Jorma Äijälä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot