Mainos
Mainos

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike

Arvio: Terhi Hyvärinen

(WSOY)

Jokohan "taattuun mielipahaan" on hienon avauksen jälkeen kyllästynyt, tuumin aluksi. Onhan ensimmäinen Mielensäpahoittaja tullut luettua, kuunneltua äänikirjana ja toisen kerran vielä radiostakin Antti Litjan erinomaisesti tulkitsemana. Ruoka on kuitenkin niin hyvä aihe, että tartun odottavalla mielellä tänään julkaistuun Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike -kirjaan. Varma menestystuotehan tämä on, ykkösosa kolahti suomalaisiin niin, että sitä myytiin yli 65 000 kappaletta. Äyskijä miellyttää, koska hän jaksaa panna vastaan vielä 80-vuotiaana.

Alkuasetelma on hellyyttävä. Emäntä on laitoksessa, ajokortti viety. Ruman ja tolkun kotiavustajan tilalle laitetaan kaunis ruokalaatikon kanniskelija, joka osaa pitää aikataulut. Pahoittaahan sitä pienemmästäkin mielensä.

Sitten ärisijä pahoittaa mielensä, kun syö itsensä tekemää ruokaa.

Hän yrittää löytää kirjastosta Helppoa kotiruokaa -kirjaa, mutta löytää vain Vaikeaa kaukoruokaa -kirjoja.

Mielensäpahoittaja löytää emäntänsä ruokakansiosta Nykypostista otetun reseptin ja miettii: "Mahtaako olla enää olemassa? Onko jo Entinen Posti? Taikka Nyky-Itella?"

"Kyllä ei ollut ennen tyhjiöpakattuja kanansuikaleita. Oli emäntä, aitta ja lihakorvo."

"Kun on kahvi pöydässä, niin ei tarvitse turhaan keksiä puhumista."

Mies ihmettelee karpoamista, laksoosittomia ja klutimoimattomia leipiä. Hänelläkin kurkku turpoaa umpeen päärynästä: "Ei tarvitse sosiaali- ja terveysministeriön kehitellä kutisemattomia pääryniä minua varten. Jätän syömättä."

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike hykerryttää, vaikkakaan ei niin paljon kuin ensimmäinen teos, jossa idea oli uusi ja raikas. Mutta en minä mieltäni pahoittanut tätä lukiessani. Kyllä hauskaa oli monesti ja pisti ajattelemaan, niitäkin vanhoja yksinasuvia miehiä, jotka miettivät, miksi "eilen oli voi syntiä, nyt se loppuu kaupasta kuin pitkät kalsongit joulusesonkina".

Ärisijä on sitä paitsi oikeassa, läskinen liha ja juurekset, niin ei tule huonoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme