Mainos
Mainos

Tuomas Kyrö: Miniä

Arvio: Terhi Hyvärinen

(Kirjakauppaliitto) Teosta jaettiin vain Kirjan ja ruusun päivänä -kaupanpäällisenä

Miniä on aika vekkuli teos Kyrön lukijoille. Yhtäkkiä näkökulma siirtyy Mielensäpahoittajasta tämän pojan vaimoon, joka on helsinkiläinen työssään menestyvä ja perhettään elättävä uranainen. Mielensäpahoittajan poika paljastuu kodinhengettäreksi, joka on sopuisa nissanmicramies edustusautovaimonsa rinnalla.

Ei uskoisi mielensäpahoittajan pojaksi.

Elikkä roolit ovat sota-ajoista vaihtuneet, mutta se ei tunnu 80-vuotiasta appea hätkähdyttävän, vaikkakin Kyrö-fani on tottunut siihen, että mielensäpahoittaja ärisee kaikesta ja aina.

Jännä näkökulmavaihdos. Miniä on tietysti kireä, kun valkoviini ja lokoisa oleilu täytyy vaihtaa apen outouksien vahtimiseen.

Jos poika arvostelisi isäänsä, se ei toimisi. Miniä voi ihmetellä appiukkoa, koska arvomaailma on aina ollut eri.

Mutta miniälle sysätään tämkin rasti appiviikonlopun aikana: myyntitykin on lähdettävä hoitamaan venäläisten kanssa 3,2 miljoonan euron lomakyläkauppa loppuun -Nyt!

Meno yltyy villiksi, kun appi on otettava mukaan. Sitten lapsetkin! Ja kymmenen kilon perunalähetys maalta!

Arto Paasilinnan hengessä mennään. Ihan mukavasti sitä paitsi.

Kirjassa käy kauniisti ja osoittelematta ilmi kuinka miniää kiristävät kahleet ovat samanlaisia kuin tämän apen, vanhanajan ihmisen, neuroosit. Tai pahempiakin? Ja, että vanhempien ihmisten kuuntelu tuo suhteellisuudentajua maailmanmenoon. Kyllä, voimme toisiamme ymmärtää.

Appiukko osaa kosketella yleisinhimillisiä tuntoja ja - perusarvoja, niin että venäläisetkin hurmaantuvat.

Kyllä, hyvin kirjoittaa tämä Tuomas naisenkin tunnoista.

Kyllä, hyvin on kirjoittaja osannut löytää vanhemman miehen arvokkuuden.

Kirjakauppaliitto ei ehkä käyttänyt kustannustoimittajaa, sen verran on jäänyt virheitä, mutta silti on harmi, jos et käynyt kirjaostoksilla Kirjan ja ruusun päivänä ja saanut tätä harvinaisuutta itsellesi kylkiäisenä.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme