Mainos
Mainos

Tuomikehrääjäkoin massaesiintyminen tänä vuonna

Tuomenkehrääjäkoin massaesiintyminen yltää jo Lappiin saakka. Tuomikehrääjäkoilla ei juurikaan ole luontaisia vihollisia, sillä toukat eivät kelpaa edes linnuille.

Tuomenkehrääjäkoin toukkia on poikkeuksellinen paljon tänä vuonna. Perhosen toukat ovat syöneet lähes kaikki tuomet paljaiksi ja versoneet puut valkoisilla seiteillään. Puut muistuttavatkin nyt haamupuita.

Nyt ensimmäistä kertaa on varma havainto siitä, että tuomikehrääjäkoi on levinnyt koko maahan.

- Laajuus on aika poikkeuksellista, nyt koita löytyy jo Lapinkin tuomista, sanoo hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta.

Poikkeuksellista on myös se, että tämä on jo kolmas peräkkäinen vuosi, jolloin tuomikehrääjäkoin toukkia on näin runsaasti. Kaikki merkit viittaavat siihen, että lähivuosina toukkatuhot vain jatkuvat.

Kun luontaisia vihollisia toukilla ei juurikaan ole, ei käytännössä yksikään tuomi säästy hyökkäykseltä. Edes linnuille nämä mönkijät eivät maistu.

- Tämän lajin ainoa ravintokasvi on tuomi eli tuomenkehrääjä ei elä muilla kasveilla. Aina silloin, kun tuomenkehrääjäkoilla on tämä massavuosi, ovat kaikki tuomet on syötyjä, Itämies sanoo.

Tuomi todennäköisesti menettää hieman vuosikasvustaan, mutta muutoin puu ei kärsi. Suurin osa puista ehtii vielä tehdä uudet lehdet tälle kesälle.

Lohdutuksesi voidaan myös todeta, että toukat ovat vaarattomia ihmiselle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme