Mainos
Mainos

Tuomioistuimet tulevat entistä kalliimmaksi

Tuomioistuinten tulot kattavat kustannuksia nykyisin paljon huonommin kuin 1980-luvun lopussa. Vielä vuonna 1988 tulot kattoivat kustannuksista vajaat 30 prosenttia. Viime vuosina kattavuusprosentti on ollut noin 15.

Nykyisin tuomioistuimet tuottavat valtiolle vuosittain noin 170 miljoonaa markkaa. Samalla ne kuitenkin nielevät rahaa 900-1000 miljoonaa markkaa vuodessa. Yksittäiset tuomioistuinmaksut ovat suuruudeltaan 350-1000 markkaa.

Maksut perustuvat vuoden 1993 maksu-uudistukseen, jonka tarkoituksena oli saada maksujen kattavuusprosentti lähelle 1980-luvun lopun tasoa, vaarantamatta kuitenkaan kaikkien yhtäläistä mahdollisuutta hakea oikeusturvaa. Pyrkimys ei ole onnistunut kovin hyvin, sillä kattavuusprosentti on jopa alentunut maksu-uudistuksen jälkeen.

Hallitus on tehnyt eduskunnalle lainmuutosesityksen, jonka mukaan tuomioistuinmaksuja korotettaisiin vuodenvaihteessa euroihin siirtymisen yhteydessä. Korotus olisi noin 19 prosenttia.

Tuomioistuinmaksu on usein vain pieni osa oikeudenkäynnin kokonaiskustannuksista. Muut maksut koostuvat muun muassa asianajajien palkkioista ja mahdollisesti myös toisen osapuolen oikeudenkäyntikuluista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme