Mainos
Mainos

Tuomioja ei kannata EU:n puolustusytimen luomista

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vakuuttaa Suomen osallistuvan aktiivisesti keskusteluun Euroopan unionin puolustusratkaisuista. Hän ei kuitenkaan kannata tiukan puolustusytimen luomista.

Tuomiojan mukaan Suomi vastustaa EU:npuolustusytimen luomista. Etusijalle hän asetti kaikkien jäsenmaiden laajan yhteistyön. -Ei ole mitään syytä, miksi Suomen pitäisi lähteä ajamaan hajauttavia ratkaisuja unionissa, Tuomioja sanoi Kastellorizossa. -Jos lähdetään luomaan väkisin sellaista yhteistyötä, jossa kaikki eivät ole mukana, niin se ei ainakaan vahvista EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, hän jatkoi.

Tuomioja on eri linjoilla entisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) kanssa siitä, että Suomen pitäisi ottaa nopeasti kantaa unionin puolustukseen. Eduskunnan puhemiehen Lipposen mielestä Suomen ei pidä ennakolta sulkea pois osallistumista EU:n puolustusyhteistyön ytimeen.

Tuomioja korosti jo sovittujen päätösten toteuttamista ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä kriisinhallinnassa. Hänen mukaansa myös Suomi on valmis vahvistamaan EU:n voimavaroja. -Mukaan voidaan tuoda lisää uusia vaativampia elementtejä, lisää voimavarasitoumuksia ja puolustusteollista yhteistyötä, Tuomioja sanoi.

EU:n tulevaisuuskonventissa on pöydällä ehdotus, jonka mukaan puolustuksen alalla pienempi maaryhmä voisi soveltaa vahvistettua yhteistyötä. Tämä merkitsisi käytännössä EU:n puolustusytimen luomista. Sitä ajavat erityisesti Saksa ja Ranska.

Tuomiojan mielestä vahvistettua yhteistyötä ei ole syytä laajentaa puolustukseen. Jos näin kuitenkin käy, mukana pitäisi Tuomiojan mielestä olla vähintään EU-maiden enemmistö. -Emme ole vielä siinä keskustelun vaiheessa, emmekä toivottavasti tulekaan, ettei siihen tarvitse ottaa kantaa, Tuomioja sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme