Mainos
Mainos

Tuomioja ei kiirehtisi uusia Nato-avauksia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei näe syytä kiirehtiä Suomen nykyisen Nato-yhteistyön laajentamista uusille alueille. Puolustusministeriössä selvitetään parhaillaan muun muassa sitä, voitaisiinko Naton sallia käyttää tarvittaessa joitakin Suomen satamia ja lentokenttiä.

Selvitystyö liittyy Naton ja Suomen välisen rauhankumppanuusohjelman laajentamiseen. Selvitys perustuu hallituksen turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

-Asiaa täytyy tietysti tutkia ja katsoa, tulisiko siitä jotain perusteltua lisäarvoa. Minusta tämä ei ole sellainen asia, jossa meillä on minkäänlaisia kiireitä tai erityisiä tarpeita olla aktiivinen, Tuomioja sanoi tänään Kööpenhaminassa, missä hän osallistuu Pohjoismaiden neuvoston istuntoon.

Tuomioja korosti, että poliittisten johtopäätösten aika on myöhemmin ja ne katsotaan hallituksen ja presidentin kanssa. Istuntoon samoin osallistunut puolustusministeri Jan-Erik Enestam kertoi, että selvitystyö on vasta alkutekijöissä.

-Mitä tulee tämän Host Nation Support -kumppanuustavoitteen laajuuteen ja tasoon, siinä on useita vaihtoehtoja, ja niillä kaikilla on kustannusvaikutuksia. Mielestäni asiassa ei ole mitään dramatiikkaa. Selvitystyö perustuu hallituksen hyväksymään selontekoon. Uusien toimintatapojen ottaminen käyttöön merkitsisi yhteistyön tiivistymistä Naton rauhankumppanuusohjelman puitteissa, mutta mitään suoraa yhteyttä Nato-jäsenyyteen asialla ei ole, hän sanoi.

Tietojen vaihtoa maiden välillä


Istuntopuheessaan Enestam sanoi, että taistelussa terrorismia vastaan tarvitaan Pohjoismaiden viranomaisten välillä aiempaa enemmän yhteistyötä erityisesti tietojen vaihtamisessa. Enestam esitteli yhteispohjoismaisten Nordcaps-kriisinhallintajoukkojen valmistelua. Enestamin mukaan sen yhteydessä on tutkittu myös mahdollisuuksia antaa käyttöön yhteisiä laivasto- ja ilmavoimia.

Puolustusministeri toivoi myös pitemmälle menevää työnjakoa Pohjoismaiden kesken puolustustarvikkeiden tuotannossa ja huoltovarmuusjärjestelyissä.

-Tuntuu, että ajankohta on nyt hyvin otollinen tämänkaltaiselle keskustelulle, Enestam sanoi.

Yhtään kriisiä ei pidä sivuuttaa

Tuomioja peräänkuulutti mahdollisimman laajaa kansainvälistä yhteistyötä turvallisuutta uhkaavien vaarojen torjumiseksi.

-Yhtään kriisipesäkettä ei pidä jättää kiehumaan omassa liemessään, vaan kansainvälisen yhteisön tulee YK:n kautta tai sen valtuuttamana puuttua kaikkiin kriiseihin.

Tuomioja luki kriiseihin myös etniset kiistat sekä jatkuvat ihmisoikeusrikkomukset. Hän muistutti, että sotilastoimien jälkeen tulee toimittaa apua ja tukea jälleenrakennusta, ja kaikki tulee maksamaan paljon enemmän kuin on osattu varautua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme