Mainos
Mainos

Tuomioja ennakoi muutoksia EU:n maatalouspolitiikkaan

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan BSE ja suu- ja sorkkatautiepidemia voivat johtaa koko EU:n maatalouspolitiikan uudistamiseen. Ministeri ei pitäisi välttämättä huonona asiana, jos maatalouden rahoitus siirtyisi takaisin kansalliselle pohjalle.

Erkki Tuomioja


-Sen pitäisi tietysti tapahtua sopimuksenvaraisesti. Se voisi pidemmän päälle olla vaihtoehto, miten maatalouspolitiikkaa voitaisiin uusia. Periaatteet pitäisi sopia yhteisesti, mutta rahoitus siirtyisi uudelleen kansalliselle tasolle, Tuomioja pohtii Hämeen Sanomissa.

Nykyjärjestelmän perusongelma on Tuomiojan mukaan se, että maat pyrkivät saamaan yhteisestä budjetista mahdollisimman suuren summan maataloutensa tueksi, mikä ei välttämättä edistä järkiperäistä varojen käyttöä. Kansallista tukea jaettaessa jokaisen maan etu on valvoa, etteivät kulut nouse liian suuriksi, Tuomioja perustelee. EU-maista Ranska on jo ryhtynyt antamaan kansallista tukea tuottajilleen. EU on varannut hullun lehmän kriisin kuluihin miljardin euron lisäbudjetin, mutta tämän riittävyydestä ei ole varmuutta. Unionin budjetissa ei ole enempää rahaa löydettävissä ruokakriisien kuluihin, ilman että budjettikehyksiä rikotaan. Tuomioja ei usko, että EU-maat päättäisivät puuttua kehyksiin. Maataloustuen kansallistaminen on ollut EU:ssa hyvin herkkä aihe. Osittainen kansallistaminen oli esillä kun Agenda 2000 -paketista neuvoteltiin vuonna 1999, mutta kaatui Ranskan jyrkkään vastustukseen.

Tuomioja uskoo, että maatalouskysymykset nousevat väistämättä esiin ensi viikon lopulla pidettävässä Tukholman EU-huippukokouksessa. Kokousta isännöivä Ruotsin pääministeri Göran Persson sanoi perjantaina Helsingissä haluavansa rauhoittaa kokouksen maatalouskeskustelulta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme