Mainos
Mainos

Tuomioja: EU:n ja Naton terrorismiyhteistyö mahdollista

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää mahdollisena Naton ja EU:n sotilaallista yhteistyötä terrorismin torjunnassa. Hänen mielestään yhteistyö tulisi kysymykseen yhtä hyvin myös YK:n kautta.

Tuomioja totesi myöhään eilisiltana lentokentällä EU:n ulkoministerikokouksesta palattuaan, että "kokouksen julkilausumassa mainitaan myöskin YK yhtenä niistä kansainvälisistä järjestöistä joissa terrorismin vastainen yhteistyö on nostettava pääasiaksi".

-YK:n yleiskokouksessa tästä tulisi tehdä myöskin selkeästi pääaihe, Tuomioja sanoi. Tuomiojan mukaan Naton 5. artiklan mahdollinen käyttöönotto ei sido Natoon kuulumattomia maita.
-Se on silloin Nato-asia. Natolla on omat säännöksensä ja ne eivät silloin automaattisesti Natoon kuulumattomia maita voi millään tavoin koskea, hän totesi.

Tuomioja muistutti kuitenkin, että EU:ssa ja koko kansainvälisessä yhteisössä lähdetään nyt siitä, että "tämä on nyt yhteinen asia".
-Olemme yhdessä tukemassa Yhdysvaltoja ja kansainvälistä yhteistyötä jossa todella tarvitaan kaikkia järjestöjä, myöskin Natoa, hän sanoi.

Kysymykseen, antaako Suomi tukensa sille, jos Yhdysvallat hyökkää nyt jonnekin päin maailmaa, Tuomioja vastasi että "ei nyt mennä asioiden edelle".
-Emme vielä tiedä, mistä tai keistä on kysymys, hän täsmensi. Siitä, tuoko Naton 5. artiklan mahdollinen käyttöönotto tilanteen alueellisesti lähemmäs Suomea, ulkoministeri totesi "ettei tällaisessa tilanteessa kansallisten rajojen taakse voi kukaan linnoittautua, niin että olisi turvassa".
-Silloin tietysti tämä on jo koskenut meitä, ulkoministeri sanoi. Hän arveli, että Suomessakin joudutaan Yhdysvaltojen tapauksen jälkeen nostamaan turvatoimien tasoa pysyvästi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme