Mainos
Mainos

Tuomioja: Euroedustajien kirje ehkä venäläiskritiikin taustalla

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vakuutti tänään kansanedustajille, ettei Suomen ja Venäjän kahdenvälisissä suhteissa ole ongelmia.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää mahdollisena, että eräiden europarlamentaarikkojen toiminta - joukossa myös suomalaisia - oli antanut aihetta Venäjän presidentin erityisedustajan kitkeriin Suomi-lausuntoihin.

Tuomioja sanoi tänään eduskunnan kyselytunnilla, että lausuntojen taustoja on vaikea lähteä arvioimaan, mutta hän huomautti, että Putinin EU-erityisedustaja Sergei Jastrzhembski esitti huomiota herättäneitä näkemyksiään alun perin EU:n parlamentissa.

Tuomioja arveli, että tämän vuoksi lausuntoihin ovat saattaneet antaa aihetta EU-parlamentissa esitetyt kannanotot ja myös suomalaisten euroedustajien mukanaolo joissakin kysymyksissä.

Viisi suomalaista - kokoomuksen ja RKP:n edustajia - oli äskettäin mukana noin sadan europarlamentaarikon avoimessa kirjeessä, jossa arvosteltiin Venäjää toisen maailmansodan voitonpäivän juhlimisesta ensi toukokuussa. Presidentti Vladimir Putin on kutsunut EU-maiden johtajia osallistumaan juhlintaan. Kirjeessä juhlaa pidettiin neuvostomiehityksen ja kommunismin rikosten hyväksymisenä.

Kirjeen ja suomalaisten osallisuuden vaikutusta Putinin avustajan lausuntoihin kysyttiin eilen pääministeri Matti Vanhaselta, mutta hän ei uskonut, että sillä olisi ollut vaikutusta.

Eduskunnan kyselytunti tarjosi kansanedustajille tilaisuuden osallistua jälleen kerran julkisuudessa virinneeseen keskusteluun Suomen ja Venäjän suhteista. Tuomioja vakuutti kansanedustajille, ettei maitten kahdenvälisissä suhteissa ole ongelmia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme