Mainos
Mainos

Tuomioja Iraniin, Etiopiaan ja Sudaniin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa maanantaina Teheraniin Iraniin. Tuomioja keskustelee Iranin ulkoministeri Kamal Kharrazin kanssa Persianlahden alueen tilanteesta, EU:n ja Iranin tiivistyvästä yhteistyöstä, Iranin sisäisestä kehityksestä ja ihmisoikeustilanteesta sekä Suomen ja Iranin kahdenvälisistä suhteista.

Tiistaina 14. tammikuuta ulkoministeri Tuomioja tapaa Iranin presidentin Mohammad Khatamin, parlamentin puhemiehen Mehdi Karroubin ja kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteerin Hassan Rowhanin. Tuomioja pitää tiistaina myös globalisaatiota ja ihmisoikeuksia käsittelevän puheen Iranin kansainvälisten ja poliittisten suhteiden instituutissa (IPIS). Samassa yhteydessä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti ja IPIS allekirjoittavat yhteistyösopimuksen.

Tiistai-iltana ulkoministeri Tuomioja jatkaa matkaa Teheranista Addis Abebaan Etiopiaan. Keskiviikkona 15. tammikuuta Tuomioja tapaa Etiopian pääministerin Meles Zenawin, ulkoministeri Seyoum Mesfinin ja Addis Abebassa päämajaansa pitävän Afrikan unionin johtoa. Keskusteluissa käsitellään sekä Etiopian sisäistä tilannetta, ihmisoikeuskysymyksiä, Afrikan Sarven pahenevaa nälkätilannetta että Afrikan alueellisia kriisinhallintakysymyksiä.

Etiopia kuuluu Suomen kehitysyhteistyön pääyhteistyömaihin, ja yhteistyö on uudelleen voimistumassa olojen rauhoittuessa Etiopian ja Eritrean välisen sodan päätyttyä. Ministeri Tuomioja tutustuu myös Etiopian ja Eritrean rauhansopimuksen valvonnasta vastaavaan YK:n UNMEE-rauhanturvaoperaatioon. Suomalaisia upseereita toimii UNMEE:ssa sotilastarkkailijoina, ja Suomi vahvistaa osallistumistaan kesäkuussa lähettämällä esikuntakomppanian joukkojen päämajaan Asmaraan Eritreaan.

Keskiviikkoiltana Tuomioja jatkaa Addis Abebasta Khartumiin Sudaniin. Torstaina 16. tammikuuta hän tapaa Sudanin presidentin Omar Hassan Ahmad El-Bashierin ja ulkoministeri Mustafa Osman Ismailin. Keskustelut koskevat Sudanin sisällissodan päättämiseen tähtäävää rauhanprosessia, joka jatkuu tässä kuussa Keniassa. Rauhanprosessin edistäminen on Suomen EU-puheenjohtajakaudella käynnistyneen EU:n ja Sudanin välisen poliitisen dialogin keskeisin tavoite. Sudan on ollut Suomen kehitysyhteistyön kohdemaa vuosina 1979 -1991. Tuomiojan vierailu on ensimmäinen ulkoministerivierailu Suomesta Sudaniin vuoden 1985 jälkeen.

Kotimaahan ulkoministeri Tuomioja palaa myöhään torstai-iltana.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme