Mainos
Mainos

Tuomioja jarruttelee veroalepuheita

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei kannata verotuksen keventämistä enemmän kuin hallituksen ohjelmassa on sovittu. Tuomioja sanoi tänään Tuusulassa, että ylimääräiset huojennukset sopivat huonosti tilanteeseen, jossa talous saattaa pitkän kasvun jälkeen ylikuumeta.

Erkki Tuomioja


Tuomioja käyttäisi hallitusohjelman mahdollistaman kevennyksen työntekoon liittyvien sotu-maksujen sekä pieni- ja keskituloisten tuloveron alentamiseen. Jos työllisyys on veroratkaisujen pääasia, pitäisi Tuomiojan mielestä sopia ensimmäiseksi verotuksen alarajan keventämisestä niin, ettei perustoimeentulon tason mukaisista tuloista maksettaisi veroa.

Kaavailtua suurempia veronkevennyksiä on väläyttänyt mm. pääministeri Paavo Lipponen. Hän on kytkenyt ne keskitettyyn tuloratkaisuun. Sitäkin rohkeampana askeleena Tuomioja harkitsisi negatiivista tuloveroa. Siinä sosiaaliturva, tulonsiirrot ja verotus sovitettaisiin toisiinsa niin, että perustoimeentulo paranisi nykyisestä.

Tuomioja muistutti, että pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluva laaja sosiaaliturva- ja peruspalvelujärjestelmä edellyttää verrattain korkeaa veroastetta.
-Jos kevennyksiä perustellaan pyrkimyksellä saavuttaa OECD-maiden tai eurooppalainen keskiveroaste, on tämä samalla nähtävä tietoiseksi irtiotoksi pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnan mallista.

(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot