Mainos
Mainos

Tuomioja lupaa lämpimämpiä USA-suhteita

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, että Suomen suhteet Yhdysvaltoihin tulevat olemaan lämpimämmät tällä hallituskaudella kuin hänen edellisellä ulkoministerikaudellaan. Tuomiojaa on arvosteltu Yhdysvaltain-suhteiden jäädyttämisestä, kun hän toimi edellisen kerran ulkoministerinä 2000-2007.

Tuomioja kertoi SuomiAreenassa pitämässään tiedotustilaisuudessaan puhuneensa jo puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Hillaryn Clintonin kanssa.

- Ainakaan Clintonin kanssa käymäni keskustelun perusteella en ennakoi mitään ongelmia Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin. Puhelu meni hyvin ja hän osoitti tietämyksensä siitä, että tämä on neljäs hallitus, jossa olen ulkoministerinä, Tuomioja toteaa.

Tuomioja myös korostaa, että 2000-luvun alussa ajat olivat toiset.

- On palattava tietystin siihen, että 2000-luvun alkupuoliskolla koko Euroopalla oli enemmän erimielisyyksiä Usan kanssa Irakin sodan aikana.

Hallitusohjelmassa Venäjä laajasti esillä

Tuomioja kommentoi myös uuden hallitusohjelman ulkopoliittista osuutta. Siinä Venäjälle on varattu oma otsikoitu alalukunsa, mutta Yhdysvallat mainitaan ainoastaan "Globaali toiminta" -alaluvun alla yhdessä kappaleessa.

- Minun mielestäni sekä Venäjä että Yhdysvallat on noteerattu siellä aivan yhtä samanarvoisina. Venäjään tietysti liittyy myös lähialueyhteistyö, jota Yhdysvaltain kanssa ei ole, Tuomioja toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme