Mainos
Mainos

Tuomioja: Nato-ratkaisua ei tarvitse kiirehtiä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Suomen Nato-kannan ajankohdasta käytyä keskustelua hätiköitynä.

Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei pidä ensi kevättä ja eduskunnalle annettavaa turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa minään kohtalonomaisena ajankohtana, jolloin Suomen olisi lopullisesti valittava liittoutumattomuuden jatkamisen ja Nato-jäsenyyden välillä.

Ulkoministerin mielestä Nato-keskustelussa on esiintynyt "aika hölmöä" dramatisointia yhden päivämäärän ympärillä. Ensi kevät on Tuomiojan mukaan vain ajankohta, jolloin muutenkin, ihan Natosta riippumattomista syistä, käydään läpi Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ympäristöä ja perusteita. Tuomioja muistuttaa, ettei kyseessä ole mikään viimeinen tilaisuus ottaa kantaa asiaan.

Tuomioja ei näe itse mitään sellaista tekijää, joka antaisi aiheen uusiin ratkaisuihin Suomen puolueettomuuden suhteen.
-Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö sellaisiin voida myöhemmin palata. Turvallisuustakuut, jos sellaisia etsitään, voi antaa vain Nato. EU:ssa ne eivät ole mahdollisia, eikä niitä olla sinne esittämässäkään.

Tuomioja kysyisi Natosta kansan kantaa

Nato

Tuomioja jättää vielä avoimeksi sen, tulisiko EU:n valmisteilla olevasta perustuslaillisesta sopimuksesta järjestää Suomessa kansanäänestys. Ensin tulee katsoa hallitusten välisen konferenssin tulokset. Hän ei pidä äänestyksen järjestämistä mahdottomanakaan, mutta on poliittisen tahdon kysymys, pidetäänkö sitä järkevänä vai ei.

Sen sijaan Nato-jäsenyydestä tulisi Tuomiojan mukaan ehdottomasti kysyä kansan mielipidettä, jos sellainen hanke joskus tulisi ajankohtaiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme