Mainos
Mainos

Tuomioja sai parhaan EU-arvosanan

Suuren valiokunnan jäsenet ja suomalaiset europarlamentaarikot antavat parhaan arvosanan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden hoitamisesta ulkoministeri Tuomiojalle. MTV:n uutisten kyselyssä huonoimman arvosanan sai toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on saanut MTV:n uutisten kyselyssä parhaan arvosanan EU-puheenjohtajapestinsä hoitamisesta.

MTV:n uutiset pyysi suuren valiokunnan jäseniä ja europarlamentaarikoita antamaan arvosana 4-10 kullekin ministerille.

Tuomioja sai vastausten keskiarvoksi 9. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sai arvosanaksi 8 1/2, ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki 8+ ja pääministeri Matti Vanhanen 8-.

Heikoimman keskiarvon sai toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos, 5 1/2. Oikeusministeri Leena Luhtanen sai arvosanan 6, kulttuuriministeri Tanja Saarela 6+ ja sisäministeri Kari Rajamäki 6 1/2.

Libanonin kriisiin reagointi saa kiitosta, oikeus- ja sisäasiat moitteita

Eniten kiitosta puheenjohtajakauden asiakokonaisuuksista saa Libanonin kriisin hoito. Myös kemikaali- ja palveludirektiivit, jotka saatiin päätökseen Suomen kaudella, katsottiin onnistumisiksi. Myönteiseksi nähtiin myös Suomen rooli EU-Venäjä- suhteiden hoitamisessa, vaikka neuvotteluja uudesta kumppanuussopimuksesta ei saatu käyntiin.

Kypros-kysymystä ja Turkin jäsenyysneuvotteluja ei nähty erityisen onnistuneina, mutta Suomen rooli nähtiin silti melko positiivisena. Monet vastaajat korostivat, että Suomi "teki sen minkä voi tehdä".

Heikoimmin onnistuneina asiakokonaisuuksina nähdään yritys saada poliisiasiat enemmistöpäätösten piiriin sekä maahanmuuttopolitiikka. Sisä- ja oikeusasioita pidettiin hankalina asioina, mutta osa vastaajista korosti myös, että henkilöillä on merkitystä puheenjohtajuuskaudella.

Myös Suomen hanke korottaa alkoholin minimiverotusta EU:n jäsenmaissa, jossa ei onnistuttu, nähtiin heikompana asiakokonaisuutena.

Suomen voitot ja tappiot nähdään hyvin samalla tavalla sekä Helsingistä että Brysselistä katsottuna. Eroa ei juurikaan ole myöskään hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajien mielipiteiden välillä.

Kysely lähetettiin 13. joulukuuta sähköpostilla kaikille suuren valiokunnan jäsenille sekä suomalaisille europarlamentaarikoille. Siihen vastasivat lähes kaikki eli 97 prosenttia. Suuri valiokunta on eduskunnan EU-asioiden valiokunta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme