Mainos
Mainos

Tuomioja: Suljettua puolustusydintä ei tule

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Euroopan unioniin ei ole tulossa suljettua sotilaallista puolustusydintä. Tuomioja kertoo, että EU ei halua rakenneyhteistyötä suljetussa muodossa.

Euroopan unioniin ei ole tulossa suljettua sotilaallista puolustusydintä, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tuomiojan mukaan tämä ilmeni hallitusten välisessä konferenssissa (HVK), joka keskusteli puolustuksen kehittämisestä Luxemburgissa.

- Rakenneyhteistyötä ei haluta suljetussa muodossa. Vähintään se tulee korjattua. Asia tuli hyvin selväksi, Tuomioja kertoi STT:lle myöhään eilisiltana.

Sotilasliitto Naton kaltaisten turvatakuiden osalta jäsenmaiden lopullista kantaa ei voi Tuomiojan mukaan vielä keskustelun perusteella päätellä. Tulevaisuuskonventin tekstiluonnoksessa esitetään puolustukseen rakenneyhteistyötä, jonka on pelätty johtavan suljettuun puolustukseen. Tätä ei tulla sellaisenaan hyväksymään, ulkoministeri arvioi.

Myös puolustustyöryhmää konventissa johtanut ranskalainen komissaari Michel Barnier taipui myöntämään tämän, Tuomioja totesi.

Tuomiojan mukaan keskustelussa käytettiin ajoittain hyvin värikästä kieltä, mutta hän ei halunnut yksilöidä eri puheenvuoroja. Suomi on kantanut huolta siitä, että osa jäsenvaltioista muodostaa puolustusytimen ja päättää jatkossa yhteistyön kehittämisestä kuuntelematta kaikkia EU-maita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme