Mainos
Mainos

Tuomioja: Suomen asemasta ei tarvita uusia dramaattisia ratkaisuja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja oli haluton jossittelemaan Suomen turvallisuuspoliittisista ratkaisuista. Hän kuitenkin sanoo, että totta kai Nato-jäsenyys olisi kansanäänestyksen paikka varsinkin, jos asia ei tulisi esiin vaalikysymyksenä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kiistää selkeästi näkemykset, että Suomen on pakko aivan lähiaikoina tehdä uusia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja. Hän ei näe, että olisi syntymässä laajaa yhteisymmärrystä ratkaisuista, jotka edellyttäisivät dramaattisia uusia arvioita Suomen asemasta ja liittoutumattomuudesta luopumisesta.

- Monet näiden puheenvuorojen käyttäjistä ovat niitä, joilla on kymmenen vuotta ollut kuningasajatuksena, että Suomen pitää liittyä Natoon, hän korosti lauantaina TV1:n Lauantaiseuran haastattelussa.

Tuomioja arvosteli, että kun vaalikeskustelun aikana havaittiin, että "tämä unelma" eli Nato-jäsenyys meni sirpaleiksi, niin nyt on keksitty käyttää EU:n puolustuksen tehostamista argumenttina siihen, että päästään samaan lopputulokseen.

Suomi myönteinen vahvistamiselle

Tuomioja korosti jälleen, että Suomi suhtautuu alkavassa EU-maiden hallitusten välisessä konferenssissa eli HVK:ssa hyvin myönteisesti siihen, että päästään vahvistamaan eurooppalaista turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä.

- Haluamme olla siinä mukana, mutta sellaisissa rakenteissa, joissa kaikki ovat vastuuta kantamassa, hän tiivisti.

Hänen mielestään ei siis ole mitään hoppua tehdä uusia ratkaisuja. Samalla hän muistutti, että tuli hallitusten välisestä konferenssista mitä tahansa ratkaisuja, ne eivät tule heti voimaan. Hän perusteli varsin perinpohjaisesti näkemyksiään. Keskeistä hänen ajatuksissaan oli, että niin monet asiat ovat edelleen auki.

Suomen näkemys menossa läpi

Ylipäänsä Tuomioja oli haluton jossittelemaan. Yksi jossittelun aihe on ollut muun muassa Suomen mahdollinen jäsenyys Natossa. Tuomioja mainitsi, että totta kai Nato-jäsenyys olisi kansanäänestyksen paikka varsinkin, jos asia ei olisi tullut esiin vaalikysymyksenä.

- Mutta jos sanon nyt tällä lailla, niin se tulkitaan: haa, nyt valmistellaan tällaista kansanäänestystä tai tällaista kysymystä. Siitä ei ole kysymys, hän naureskeli.

Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, onko tuleva hallitusten välinen konferenssi "aito HVK" vai ei. Erityisesti suuret EU-maat ovat lähteneet siitä, että EU:n perustuslaillista sopimusta valmistelleen konventin esitystä ei ole syytä muuttaa.

Tuomioja kertoi, että Suomen näkemys asioista on menossa aika hyvin läpi. Niin moni haluaa vielä keskustella asioista. Tuomiojan mielestä selvää on, että luonnokseen tulee vielä tarkennuksia.

"Luonnos 90-prosenttisesti hyvä"

Sinänsä luonnos on Tuomiojankin mielestä 90-prosenttisesti hyvä. Korjattavaa kuitenkin jäi puutteellisen valmistelun ja kiireen vuoksi. Suomi on ollut näkyvästi esillä ajamassa muutoksia konventin luonnokseen.

Suomessa on jo ehditty tulkita, että Suomen asema olisi selkeästi muuttunut. Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala ehätti luonnehtia Tuomiojaa jo kapinakenraaliksi. Tuomioja sanoi "kiitos ei" kapinakenraalin univormulle. Hän aikoo vastakin pysyä Suomen armeijan ylikersanttina.

Tuomioja muistutti, että Suomi on koko ajan pyrkinyt pitämään huolta omista eduistaan ja Euroopan eduista. Hän huomautti myös, että ulkopuolelta ei välttämättä nähdä asiaa siten, että Suomi olisi nyt johtamassa jotain kapinaliikettä.

- Olemme aktiivisia, hän korosti.

Etenkin EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Italia on korostanut, että HVK pitää saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Tuomioja ei halua asettaa tämmöistä aikataulutavoitetta: HVK on valmis silloin, kun asioista on sovittu. Toivottavaa hänenkin mielestään on, että tulos olisi selvä siinä vaiheessa, kun kesäkuun eurovaalikampanja alkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme