Mainos
Mainos

Tuomioja: Suomen harkittava Libyaan lähtöä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kehottaa harkitsemaan vakavasti osallistumista mahdolliseen Libya- operaatioon. Suurlähettiläspäivillä Helsingissä tänään puhunut Tuomioja sanoo, että Suomen olisi hyvä olla mukana.

– Jos YK vetoinen operaatio lähtee Libyaan, Suomen pitäisi harkita vakavasti lähtemistä siihen mukaan, Tuomioja kommentoi.

Suomen mukanaolo voi tulevassa rauhanturvaoperaatiossa tarkoittaa Tuomiojan mukaan niin sotilaallisia- kuin siviilikriisinhallintatehtäviä.

Mahdollisten joukkojen suuruudesta Tuomioja ei osaa vielä sanoa tarkemmin, sillä päätöksiä ei ole vielä tehty. Periaatteellinen valmius lähtöön on jo kuitenkin olemassa.

Operaation vetäjäksi YK tai EU

Tuomioja korostaa, että mikäli Suomi halutaan mukaan, niin mahdollisen rauhanturvaoperaation vetäjänä täytyisi toimia joko YK tai EU. Nato ei Tuomiojan mukaan käy.

– Nato-operaatio ei tule kysymykseen, sillä en oikein usko, että Libyaan halutaan Nato-maita joukkoineen, Tuomioja rajaa.

Vaikka kutsua Libyaan ei ole vielä tullut, Tuomioja muistuttaa, että Suomen erikoisosaamisesta kriisin jälkeisessä vakauttamisvaiheessa kannattaisi hyödyntää.

Tuomioja: Suomen rauhanturvaaminen historiallisen passiivista

Suurlähettiläspäivillä puhunut Tuomioja yritti avata Suomen ulkopolitiikan linjaa laajemminkin. Tuomiojan mukaan Suomi on ollut rauhanturvaamisessa viime vuosina historiallisen passiivinen ja tilanteeseen pitäisi ministerin mukaan tulla muutos.

– Tilanne on Libyassa koko ajan päällä. Muammar Gaddafi on kukistumassa ja meidän täytyy muistaa, että tässä on myös taloudellinen puoli. Libya ei ole mikään köyhä maa . Kaikki haluavat olla jälleenrakentamisessa mukana, Tuomioja korostaa.

(MTV3)

Katso Erkki Tuomiojan studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 22.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme