Mainos
Mainos

Tuomioja: Tiekartalle harkittava vaihtoehtoa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Lähi-idän rauhansuunnitelmalle eli ns. tiekartalle on harkittava vaihtoehtoa, jos tilanne alueella ei parane. Tuomiojan mukaan "suunnitelma B" voisi sisältää kansainvälisen rauhankonferenssin ja kansainvälisen yhteisön laajemman läsnäolon Lähi-idässä. Tuomioja korosti kuitenkin, että muiden vaihtoehtojen harkinta on vielä ennenaikaista.

EU-maiden näkemys tilanteesta oli Tuomiojan mukaan varsin synkkä, kun ulkoministerit keskustelivat asiasta Gardajärvellä. EU ei halua kuitenkaan vetää mattoa nykyisen suunnitelman alta.

- Emme halua julistaa tiekarttaa kuolleeksi, mutta on pakko varautua siihen, että tarvitaan pitkäaikaisia toimia. On myös jatkuvasti puututtava Israelin voimankäyttöön, laittomiin murhiin, ihmisoikeuksien rikkomuksiin sekä laittomiin siirtokuntiin, Tuomioja sanoi Gardajärvellä.

Tuomioja vahvisti, että palestiinalainen äärijärjestö Hamas lisätään EU:n terroristilistalle. Aiemmin unionin mustalla listalla on ollut vain järjestön aseellinen siipi. Toimen vaikusta on Tuomiojan mielestä vaikea arvioida. Hän muistutti, että järjestö on tarjonnut myös mm. sosiaalisia toimintoja palestiinalaisille. Esimerkiksi Ranska on epäillyt, että Hamasin mustalle listalle julistaminen voi jopa vaikeuttaa Lähi-idän tilannetta. EU:n rahallisen tuen lisääminen alueelle ei ole Tuomiojan mukaan nopeasti mahdollista.

-Tarpeita joka tapauksessa olisi. Lisäämisestä ei ollut puhetta, mutta komissio käy läpi tilannetta koko ajan, hän kertoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme