Mainos
Mainos

Tuomioja: Valtion tiedettävä pörssiyhtiöidensä investoinneista

Päähallituspuolueet ovat eri linjoilla omistajan roolista valtionyhtiöissä. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä valtio-omistajan kuuluu saada tietoa myös pörssiyhtiöiden suurista ratkaisuista.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä valtio-omistajan kuuluu saada tietoa myös pörssiyhtiöiden suurista ratkaisuista. Tuomioja puuttuu kotisivuillaan Sonera-kauppojen jälkipyykkiin ja valtion omistuspolitiikkaan.

-Valtion roolissa ei ole erityisiä ongelmia jos noudatetaan tervettä järkeä, kirjoittaa entinen kauppa- ja teollisuusministeri.

Tuomiojan mukaan on selvää, että valtion edustajat yhtiön hallituksessa tiedottavat ministerille suurimmista investoinneista. Ministeri puolestaan vie harkintansa mukaan tärkeimmät asiat talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan.

Soneran ja vastuuministeriön välillä tieto ei ole kulkenut - osapuolet ovat vedonneet lakiin. Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi ja hänen edeltäjänsä Olli-Pekka Heinonen ja ovat pitäneet tiukasti kiinni siitä ettei UMTS-kauppoja ole käsitelty hallituksessa, koska valtio-omistaja ei sotkeudu pörssiyhtiön yksittäisiin ratkaisuihin.

Tästäkin Tuomioja on eri mieltä: valtio-omistajalla, kuten muillakin suuromistajilla on sananvaltaa pörssiyhtiöissä.

-Kuvitteleeko joku että Wallenbergien nimeämät edustajat jättäisivät konsultoimatta päämiehiään yhtiöiden isoimmista ratkaisuista, ministeri kirjoittaa.

Tuomioja rajaa kuitenkin valtion roolin tiedonsaantiin - yhtiöiden hallituksessa istuvia edustajiaan se ei voi käskyttää.

Demari ja kokoomusministerin välillä on laajempikin linja-ero.

Kokoomuksen Ville Itälä myisi osan valtionyhtiöistä kokonaan. Hallinnointi puolestaan pitäisi siirtää ministeriöistä valtionkonttoriin tai valtion eläkelaitokseen.

Demareiden Sinikka Mönkäre taas pitää omistuksista luopumista järjettömänä tuhlauksena. Mönkäre haluaa valtionyhtiöt kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuuteen.

Hallituksen Sonera-tiedonanto eduskunnalle tuonee selkeyttä valtion omistajapolitiikkaan, muun muassa siihen, missä yhtiöiden asioita hoidetaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot