Mainos
Mainos

Tuomioja: Vankilennot voi selvittää enää ihmisoikeusjärjestö

Suomelta näyttävät loppuvan keinot selvittää CIA:n epäiltyjä vankilentoja. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mukaan selvittely jää ihmisoikeusjärjestöille.

Yhdysvallat on ollut haluton paljastamaan lennoista mitään muille maille.

Vankilennoista voitaisiin Suomessa aloittaa rikostutkinta vain, jos viranomaiset saisivat todisteen tai vahvan epäilyn siitä, että kidutettuja CIA:n vankeja olisi kuljetettu Suomen kautta.

- Näistä ei ole kuitenkaan jäänyt mitään muuta merkintää kuin ilmailuviranomaisen tiedot, Tuomioja sanoo.

Amnestyn mukaan Suomen kautta on 2000-luvulla tehty paljon useammin vankilentoja kuin tähän asti on epäilty. Ulkoministeriö selvitti ilmailuviranomaisten avustuksella kaiken tiedon, jota lennoista oli jälkikäteen saatavilla.

- Näistä tiedoista selviää vain, minkälaisia lentoja Suomeen tai Suomen kautta lennetään, lentoreitit, kuka on ollut lennon tilaaja ja mikä on kone.

Keskusrikospoliisi on epäilyjen suhteen lehtitietojen varassa. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan vankilentoihin ei liity sellaisia rikosepäilyjä, joiden tutkinta kuuluisi lähtökohtaisesti poliisille.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme