Mainos
Mainos

Tuomioja varoittaa väheksymästä kansalaisten näkemyksiä

Tuomiojan mukaan ylimielinen suhtautuminen on varmin tie viedä eurooppalainen projekti suohon.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) varoittaa väheksymästä kansalaisten näkemyksiä ja kantoja EU:n perustuslaista, jotka ilmenivät ranskalaisten äänestäessä sitä vastaan. Tuomioja sanoi valtioneuvoston kanslian seminaarissa, että ylimielistä suhtautumista on kartettava.

- Se on varmin tie viedä eurooppalainen projekti suohon, Tuomioja sanoi.

Hän varoitteli, että kansalaiset varmasti reagoivat kielteisesti besserwisser-asenteeseen johtajiensa taholta.

- Annos nöyryyttä olisi paikallaan, hän kehotti.

EU:ssa olisi Tuomiojan mukaan nyt aika pohtia aidosti, mitkä asiat on todella syytä hoitaa EU-tasolla, mitä voitaisiin hoitaa paremmin kansallisvaltion tasolla.

Tuomioja arvioi, että Ranskan ja todennäköisesti myös Hollannin kielteinen kanta perustuslakiäänestyksessä johtavat siihen, että perustuslaki ei tule nykymuodossaan voimaan. Siitä huolimatta hänen mielestään on kuitenkin täysin perusteltua, että Suomessa ja muissa EU-maissa jatketaan työtä sopimuksen ratifioimiseksi.

Aikanaan, kun ratifioinnit ovat edenneet niin pitkälle kuin mahdollista, täytyy EU-maissa tarkastella tilannetta uudelleen.

Tuomiojan mukaan silloin on mahdollista kutsua koolle uusi "mini-hvk" käsittelemään tilannetta. Tämä uusi hallitustenvälinen konferenssi saattaa osua Suomen puheenjohtajakaudelle, ensi vuoden syksynä.

- Kaikkeen täytyy varautua, Tuomioja huokaisi.

Työ jatkuu ulkopolitiikassa

Perustuslain kaatuminen Ranskan kansanäänestyksessä ei kuitenkaan pysäytä unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämistä. Unionin puolustustarvikevirasto on jo perustettu ja nopean toiminnan joukot luodaan entisten suunnitelmien mukaisesti.

Ulkosuhteiden osalta perustuslain toteutumatta jääminen merkitsisi, että EU ei saa presidenttiä, eikä ulkopoliittisesta edustajasta Javier Solanasta tule EU:n ulkoministeriä, joka olisi sekä ministerineuvoston pääsihteeri että EU:n komission varapuheenjohtaja. Ulkoministerin tittelin Solana saattaa kuitenkin ottaa käyttöönsä.

Myöskään rakenteellinen yhteistyö, eli pienemmän maaryhmän eteneminen keskenään puolustuksen alalla ei tule mahdolliseksi.

- Se ei ole Suomen kannalta mitenkään vahinko. Me emme ole halunneet unioniin uusia jakolinjoja, Tuomioja sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme