Mainos
Mainos

Tuomioja: Venäjän paluu suurvallaksi "suuri haavekuva"

Ulkoministeri  Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, ettei huomenna alkavissa neuvotteluissa Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi ole odotettavissa läpimurtoa.  

Neuvotteluihin Minskissä osallistuvat Ukrainan, Venäjän ja Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat.

– Meillähän on ollut syyskuusta asti periaatteessa aselepo. Kuitenkin päivittäin on kuollut jopa kymmenittäin ihmisiä.

– Nyt ihan viime päivinä on ollut useitakin päiviä, jolloin ketään ei ole kuollut, se on tietysti hyvä uutinen, mutta sehän ei vielä tarkoita sitä, että konfliktista päästäisiin ulos. Siitä on muodostumassa niin sanottu jäätynyt konflikti ja sellaista ei voi tuolla alueella ylläpitää, Tuomioja sanoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Tuomioja sanoi myös, että Venäjälle ei saa antaa mahdollisuutta voimapolitiikkaan. On arvioitu, että Krimin valtaaminen ja viimeaikainen uhittelu olisi jopa osa suurempaa kuviota, jolla Venäjä pyrkii palauttamaan vanhan imperiuminsa rajat.

Ulkoministerin mukaan kyse on pikemminkin haavekuvasta.

– Itse uskon, että se on paremminkin suuri haavekuva, että jos siihen annetaan mahdollisuuksia, niin sitten käytetään pala palalta jotain, joka voisi siihen johtaa.

– Uskon kuitenkin, että Venäjän johdossa arvioidaan riskejä ja kustannuksia, ja silloin tietysti muun maailman asiana on katsoa, ettei tällaisia mahdollisuuksia käyttää voimapolitiikkaa avaudu.

– Pyrimme kuitenkin edelleen siihen, koska me elämme keskinäisen riippuvuuden maailmassa, että on olemassa perääntymistie, jolla pystyttäisiin ratkomaan kaikki kysymykset. Uskon, että jopa Krimiinkin löytyy aikanaan ratkaisut.

 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme