Mainos
Mainos

Tuomioja: Venäjän toimet Krimillä tuomittavia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa. Tuomioja sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Venäjän toimet ovat kansainvälisen oikeuden ja Venäjän tekemien sopimusten vastaisia.

- Kansainvälisen oikeuden vastaiset toimet ovat aina tietystikin tuomittavia, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä Venäjän parlamentin päätöksellä hyväksyä Putinin pyyntö saada käyttää aseellista voimaa Ukrainassa ei ole suurta käytännön merkitystä, sillä Venäjä on jo käyttänyt aseellista voimaa Ukrainassa.

- Sitähän on jo käytetty ennen näitä valtuuksiakin.  Tällä päätöksellä tuskin sinänsä on mitään muutosta. Se on ehkä jonkinlainen pelotepäätös myöskin, mutta oleellista on se, että Venäjä on ottanut sotilaallisesti haltuunsa Krimin niemimaan, ja että se on tapahtunut Venäjän hallituksen toimesta.

Tuomiojan mukaan Venäjä haluaa toiminnallaan turvata intressinsä Krimillä.

- Eivät he enää Janukovitshista pidä kiinni, se on nähty, että hänet on kyllä pantu täysin syrjään. He haluavat kuitenkin turvata intressinsä Krimillä, jotka ymmärrettävästi sinänsä ovat melkoiset. 

Tuomiojan mukaan on tärkeää, että ukrainalaiset saavat itse valita oman tulevaisuutensa.

- Kyllä tässä täytyy pystyä tämä purkamaan niin, että tämä voidaan sopia Venäjän kanssa sillä tavoin, että ratkaisu kunnioittaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja ukrainalaisten oikeutta, myöskin krimiläisten oikeutta, valita oma tulevaisuutensa ilman ulkopuolista painostusta tai väliintuloa.

EU:n ulkoasiainneuvostolla ylimääräinen kokous

Euroopan unionin ulkoasiainneuvostolla on maanantaina ylimääräinen kokous, jossa käsitellään Ukrainan tilannetta.

- Tietysti se tulee sitten linjaamaan sen, millä lailla Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot reagoivat ja toimivat tästä eteenpäin. On tärkeää, että EU toimii tässä nyt hyvin selkeästi ja yhtenäisest, Tuomioja sanoo.

Suomen osalta tilannetta tarkastellaan huomenna presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa. 

- On ihan selvää, että kun jotain tällaista tapahtuu maailmalla, niin valtionjohdon täytyy aina hyvin reaaliaikaisesti seurata ja katsoa, mitkä mahdollisesti vaikuttavat Suomeen, minkälaisia kannanottoja muodostetaan ja miten toimimme, Tuomioja sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme