Mainos
Mainos

Tuomioja: YK:n Libanon-päätöslauselma sitoo kaikkia

Mikäli päätöslauselmaa ei noudateta, YK voi halutessaan ottaa käyttöön pakotteet ja rangaistukset.

YK:n turvaneuvoston mahdollisen Libanon-päätöslauselman sitovan kaikkia osapuolia, painottaa ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi.

YK voi ryhtyä Tuomiojan mukaan muihin toimiin jos päätöslauselmaa ei noudateta. Tällöin kyseessä olisivat pakotteet ja rangaistukset. Yhdysvaltain ja Ranskan eilen synnyttämää sopua Tuomioja sanoi hyväksi askeleeksi eteenpäin. Hän uskoo, että kompromissi voi johtaa tulokseen, mutta sillä ei ole vielä kaikkien osapuolten hyväksyntää.

Libanon suhtautuu nihkeästi sopuun päätöslauselmasta. Israel puolestaan on ilmoittanut jatkavansa iskuja kenties viikkoja, eikä suostu vetäytymään Libanonin puolelta ennen kansainvälisiä joukkoja. Tilanne ei näytä kovin hyvältä, ministeri Tuomiojakin myönsi Ylen radiouutisten haastattelussa. Hän korosti, että kun YK:n päätöslauselma tulee turvaneuvostosta, niin se on sitten kaikkia jäsenvaltioita sitova.

Siinä tapauksessa, että Libanon tai Israel eivät noudata päätöslauselmaa, turvaneuvostolla on periaatteessa muitakin keinoja käytettävissä.

- Niitä kyllä vain ei ole koskaan haluttu tällaisessa tilanteessa ottaa käyttöön, Tuomioja huomautti.

Hän arveli, että jos tilanne jatkuu pitkään nykyisen kaltaisena, niin jossain tulee se hetki, jolloin viimeistenkin epäilijöiden kipupiste ylittyy. Tällaista ei tietysti kukaan toivo, Tuomioja lisäsi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot