Mainos

Tuontiautojen verotukseen muutoksia

Hallitus antaa eduskunnalle esityksen autoverolain muuttamisesta huomenna. Esityksen mukaan ulkomailla vähintään puoli vuotta rekisteröitynä ollutta autoa kohdeltaisiin verotuksessa käytettynä autona.

Tuontiautojen verotuskäytäntöön on tulossa muutoksia ensi vuoden alusta. Autoa, joka on Suomeen tuotaessa ollut rekisteröitynä tai käytössä muualla kuin Suomessa vähintään kuusi kuukautta, verotetaan vastedes samaan tapaan kuin käytettyä ajoneuvoa. Hallitus antaa huomenna eduskunnalle esityksen autoverolain muuttamisesta.

Alle kuuden kuukauden ajan käytössä olleen auton verotus perustuu vastaavan uuden ajoneuvon veroon. Vähintään kolme kuukautta rekisterissä olleelle ajopelille myönnetään kuitenkin verosta alennusta auton ikään ja hintakehitykseen perustuvan järjestelmän mukaisesti. Vähennys perustuu markkinatietoihin. Jos mallikohtaista tietoa ei ole, vähennys on 0,8 prosenttia kultakin kuukaudelta.

Voimassa olevan lain määräykset ovat käytännössä merkinneet sitä, että muualla kuin Suomessa rekisteriin merkittyä ajoneuvoa on verotettu käytettynä ajoneuvona riippumatta siitä, kuinka paljon sitä on tosiasiallisesti käytetty liikenteessä. Myös rekisteröimättömänä liikenteessä käytettyä autoa on pidetty käytettynä riippumatta käytön laadusta tai laadusta.

Rajatyöntekijöille helpotusta auton käyttöön

Hallitus esittää myös jossain määrin helpotusta rajatyöntekijän autoverotukseen. Lakiesityksen mukaan Suomessa vakinaisesti asuva henkilö voisi käyttää ulkomailla rekisteröityä ajoneuvoa verotta Suomessa väliaikaisesti työtehtäviensä hoitamiseen. Aikarajana on kuitenkin kolme vuorokautta. Veroton käyttö koskisi Suomessa asuvaa, jonka työpaikka sijaitsee muussa valtiossa kuin Suomessa. Pelkkä työsuhde ulkomaiseen työnantajaan ei olisi tässä mielessä riittävää. Edellytyksenä olisi tosiasiallisen säännöllisen työskentelypaikan sijainti muualla kuin Suomessa. Autoa voitaisiin käyttää yksinomaan työntekijän työtehtävien hoitamiseen.

Ulkomailla rekisteröityä ajoneuvoa ei siten edelleenkään voisi käyttää verotta matkoihin ulkomailla sijaitsevan työpaikan ja Suomessa sijaitsevan asuinpaikan välillä. Liioin sitä ei voisi käyttää muihin työntekijän omiin ajoihin Suomessa. Kunkin työtehtävän päätyttyä ajoneuvo tulisi viedä takaisin rekisteröintimaahan.

Työtehtävien hoitamiseen käytettävän ajoneuvon tulisi olla työntekijän ulkomaisen työnantajan omistuksessa tai hallinnassa. Veroton käyttö Suomessa ei olisi mahdollista ajoneuvolla, joka on merkitty ulkomailla rekisteriin väliaikaisesti ja jonka käyttö siellä perustuu siirtolupaan tai muuhun vastaavaan järjestelyyn.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot