Mainos
Mainos

Tuontimaito maistuu huonosti suomalaisille

Suomalaiset tarttuvat kaupassa edelleen mieluiten kotimaiseen maitopurkkiin. Ulkomaisen maidon tuonti on hieman laskenut viime vuodesta, jolloin ruotsalaismaidon myynti polkuhintaan nostatti suuren mekkalan julkisuudessa.

Viime vuonna ulkomaista raakamaitoa tuotiin noin 50 miljoonaa litraa. Tänä vuonna litramäärä jäänee reiluun 40 miljoonaan, arvioi maanviljelijöiden etujärjestö MTK.

MTK:n mukaan tuonnin vähenemisen taustalla on parempi hintataso niin Ruotsissa kuin maailmalla. Tuottajahinnat ovat Ruotsissa nousseet, joten maidon vienti ei ole enää yhtä kannattavaa kuin viime vuonna.

MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen arvelee, että maitosodasta oppineet suomalaiset ovat valveutuneempia maidon alkuperästä.

Arla Ingmanin mukaan ruotsalaismaidon kysynnässä ei ole ollut viime vuoden jälkeen suurta heilahtelua suuntaan eikä toiseen.

– Toimme ruotsalaismaidon vaihtoehtona kuluttajille, ja se on sen paikkansa täyttänyt, toteaa Arla Ingmanin tuotantojohtaja Reijo Kiskola.

Kiskola muistuttaa, että tuontimaidon osuus on Suomessa vain pari prosenttia maidon kokonaiskulutuksesta.

Jalosteissa kelpaa tuontitavara

Vaikka kuluttaja jättää tuontimaidon mieluummin hyllyyn, ulkomainen juusto käy hyvin kaupaksi. Juustoista yli 40 prosenttia tuodaan ulkomailta.

Suurin osa tuontijuustoista on Saksasta tulleita, edullisia bulkkijuustoja.

– Kun mennään pitemmälle jalostettuihin tuotteisiin, alkuperä hämärtyy. Juustoihin pätee sama kuin lihaan: lihajalosteissa kuluttaja ei enää ole niin tarkkana kotimaisuudesta, arvioi Kiskola.

MTK:n mukaan syynä ulkomaisten tuotteiden suosioon on myös se, että kauppa antaa tuonnille paljon tilaa.

– Suomalaisen keskittyneen kaupan rakenne on sellainen, että tuotetta tarjotaan hinnalla eikä laadulla, sanoo Kilpeläinen.

Meijerituotteiden kysynnässä näkyvät selvästi myös trendi-ilmiöt, kuten kiinnostus lähi- ja luomuruokaa kohtaan.

– Muutama vuosi sitten jopa puolet luomumaidosta meni tavallisiin maitotuotteisiin, koska kysyntää ei ollut. Nyt kaikki luomuna tuotettu maito voidaan myös myydä luomuna, Kilpeläinen kertoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme