Mainos
Mainos

Tuontivaatteista löytyy terveydelle vaarallisia aineita

Ruotsalaistutkimuksen mukaan jopa puolet ulkomailta tuoduista vaatteista sisältää terveydelle vaarallisia aineita, kuten raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia atsovärejä. Suurin osa tällaisista vaatteista on tuotu Kaukoidästä. Suomalaisten vaatevalmistajien mielestä asiaan tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Kuitu- ja polymeeriteknologian instituutti on mitannut Ruotsiin tuoduista vaatteista useita raskasmetalleita kuten nikkeliä, kromia ja kobolttia. Vaatteissa on ollut myös atsovärejä, jotka voivat tunkeutua ihon läpi hien mukana ja muuttua syöpää aiheuttaviksi arylamineiksi.

Suomessa tullilaboratorio tutkii ainoastaan tekstiileiden formaldehydipitoisuuden. Se ei tutki syöpää aiheuttavia aineita kuten atsovärejä.

Asiaa on myös pohdittu viikonvaihteesa Kestävä Suomi 98 -messuilla Hyvinkäällä. Liian suuria formaldehydipitoisuuksia on jopa viidesosassa tuontivaatteista, suomalaisen Virke Oy:n toimitusjohtaja Jussi Karinen kertoi messuilla. Hänen mielestään tekstiiliteollisuuden ja kaupan tulisi kantaa vastuunsa ei vain suomalaisten vaan myös vaatteiden tuottajien hyvinvoinnista. Karisen mukaan kymmenestä Suomessa ostetusta vaatteesta enää kaksi on kotimaista alkuperää. Vielä viisi vuotta sitten joka toinen vaateostos oli kotimaista alkuperää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme