Mainos
Mainos

Tupakasta sairastuneet naiset vaativat reiluja korvauksia

Kolmen naisen taisto kahta tupakkayhtiötä vastaan alkoi Helsingin käräjäoikeudessa korvausvaatimusten perusteluilla.

40- ja 50-luvulla syntyneet naiset vaativat kanteessaan yhteensä 348 329 euron vahingonkorvauksia tupakkaliiketoiminnastaan luopuneelta Amer Sportsilta ja British American Tobacco Nordicilta. Naiset katsovat olevansa oikeutettuja korvauksiin pitkään jatkuneen tupakoinnin tuomista sairauksista.

Kantajat painottavat, että kyseessä on tuotevastuu. Naiset esittävät sairastuneensa savukkeiden liikkeelle laskemisen, normaalipolttamisen ja tupakansavun seurauksena erilaisiin vakaviin sairauksiin. Naiset sairastavat muun muassa keuhkosyöpää tai keuhkoahtaumaa.

Kantajia oli alun perin neljä, mutta yksi heistä ehti kuolla valmisteluprosessin aikana. Jo pelkästään käräjäoikeudessa juttu on ollut vireillä lähes kolme vuotta.

- Kuluttajalla täytyy olla oikeus turvallisiin tuotteisiin, emeritusprofessori Erkki Aurejärvi painotti esitellessään kannetta.

Kantajien mukaan Amer ja BAT Nordic kauppasivat 1970-luvulla kevytsavukkeita terveystuotteina, joista saa vain pienet määrää tervaa, häkää ja nikotiinia.

- Yhtiöt tiesivät seurauksista. Ei ole olemassa sellaista tupakointia, joka jäisi alle tappavuuden tason, Aurejärvi painotti.

Aurejärvi ajoi myös tamperelaisen eläkeläismiehen tupakkakannetta, jonka käsittely kesti 13 vuotta. Korkein oikeus hylkäsi kanteen vuonna 2001. Se katsoi, etteivät tupakkayhtiöt ole asiassa korvausvastuussa.

Nyt tilanne on Aurejärven mielestä erilainen. Hänen mukaansa kantajilla on uutta näyttöä, esimerkiksi tupakkateollisuuden sisäisiä asiakirjoja, joita on saatu Yhdysvalloista ja Britanniasta.

- Silloin ei muun muassa mainittu, että jo passiivinen tupakansavu aiheuttaa keuhkosyöpää ja muita sairauksia.

Amer Sports sekä British American Tobacco Nordic kiistävät kaikki vaateet. Amer korostaa, että tupakan valmistaminen, myyminen ja se liikkeellelasku on ollut lainvoimaista elinkeinotoimintaa koko kanneajan. BAT Nordic kiistää, että tuottamusvastuun toteutumiselle asetetut vaatimukset täyttyisivät tässä jutussa. Amer lopetti savukkeiden valmistamisen vuonna 2004.

Yhtiöt esittävät omat näkemyksensä käräjäoikeudessa torstaina. Kiistaa puidaan oikeudessa toukokuun loppuun asti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme