Mainos
Mainos

Tupakka-askin hinta nousee 29 senttiä?

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää korotuksia tupakkaveroon.

Jos työryhmän korotusehdotus siirtyy kokonaan hintoihin, kahdenkymmenen tupakan 4,30 euron hintainen aski maksaisi ensi vuonna 29 senttiä enemmän.

Valtiosihteeri Ilkka Oksala esitteli johtamansa työryhmän tupakkapoliittisen väliraportin ehdotuksia aamupäivällä Helsingissä. Rahasta puhutaan nyt, koska mahdolliset veronkorotukset halutaan mukaan hallituksen elokuisiin budjettineuvotteluihin. Elokuussa valmistuvaan loppuraporttiin on luvassa myös muita tupakointia vähentämään pyrkiviä ehdotuksia.

Ensi vuoden aluksi kaavaillut korotukset painottuvat halpoihin savukkeisiin ja sätkätupakkaan. Työryhmä perustelee tätä nuorten tupakoinnin hillitsemisellä.

Kansanterveyslaitoksen tietojen mukaan työntekijät ja työttömät polttavat enemmän kuin toimihenkilöt, ja tämä on toinen syy, miksi irtotupakan ja halpasavukkeiden verotusta nostetaan kalliimpia merkkejä ankarammin.

- Tupakointi lisää eri väestöryhmien välisiä terveyseroja. Se on tärkein terveyseroja selittävä yksittäinen tekijä, Oksala perustelee korotusten painotuksia.

Lisäkorotukseen vaikuttaa Viron tuonti

Toinen korotus on luvassa vuonna 2010 alussa. Tätä laskiessa huomioidaan ensimmäisen korotuksen vaikutus esimerkiksi matkustajatuontiin. Vuoden kuluttua kesällä ratkaistaan, kuinka suuri kakkoskorotus on ja miten se painottuu.

- Jos kävisi niin, ettei ensimmäinen korotus siirry hintoihin, se tarkoittaisi, että katteissa on valtavasti varaa ja seuraava veronkorotus on mitoitettava selkeästi korkeammaksi, Oksala viestitti tupakkayhtiöille.

Työryhmä haluaa myös rajoituksia tupakan tuontiin Virosta. Ensi vuonna Viron uskotaan saavuttavan tupakan verotuksessa EU:n minimitason, jonka jälkeen suomalaiset voisivat surutta tuoda Virosta tupakkaa ilman kiintiöitä. Oksalan mukaan nyt olisi selvitettävä, voitaisiinko tuontia edelleenkin rajata ainakin sellaisten savukkeiden osalta, joissa ei ole Suomen hyväksymiä varoituksia.

Tupakkavero tuottaa nyt noin 600 miljoonaa euroa, ja ensi vuodelle kaavailtu korotus nostaa pottia 35 miljoonalla. Kysymykseen, voidaanko lisäpotti käyttää tupakoinnin vähentämiseen, tuli valtiovarainministeriöstä tyly vastaus. Ei ole olemassa mitään korvamerkittyä rahaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme