Mainos
Mainos

Tupakka vie kymmenen vuotta miehen elämästä

Keski-iässä tupakoiminen lyhentää olennaisesti miehen elämää.

Helsingin ja Oulun yliopistojen sekä Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan koko elämänsä tupakoimattomana olleet miehet elävät noin kymmenen vuotta pidempään kuin keski-iässä runsaasti tupakoineet.

Tupakoimattomuudella saavutetut ikävuodet ovat myös laadultaan hyviä. Ilman tupakkaa olleiden fyysinen toimintakyky, terveydentila, kivuttomuus ja tarmokkuus olivat tutkimuksessa selvästi paremmalla tolalla kuin tupakoineiden. Tupakoinnin lopettaminenkaan keski-iän jälkeen ei palauta terveydentilaa kokonaan tupakoimattomien tasolle.

Tutkimuksessa seurattiin runsasta 1600:aa miestä. Keski-iässä olleiden miesten tupakointi ja sydän- sekä verisuonisairauksien riskitekijät kartoitettiin ensin 70-luvulla, ja tietoja verrattiin vuonna 2000 samojen miesten kuolleisuustietoihin sekä kirjekyselyllä saatuihin tietoihin heidän terveydentilastaan.

Tutkimuksen tiedot julkaistiin maanantaina yhdysvaltalaisessa Archives of internal medicine -lehdessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme