Mainos
Mainos

Tupakkajättien epäillään sekaantuneen salakuljetukseen

Tupakan salakuljetus on merkittävä ongelma Suomelle ja koko EU:lle. Laittomasti maahantuodun tupakan myynnistä koituu mittavat veromenetykset niin unionin kuin Suomenkin tasolla. Jopa jättimäisten tupakkayritysten väitetään sekaantuneen salakuljetukseen.

Savukkeiden salakuljetusta tapahtuu käytännössä kahdella tavalla. Naapurimaiden välillä yksityishenkilöiden mukana ja toisaalta myös järjestelmällisesti, rikollisten järjestöjen organisoimana. Näistä jälkimmäinen on merkittävästi haitallisempaa.

Salakuljetushan tekee savukkeet halvoiksi ja tupakkateollisuudelle se sopii erinomaisen hyvin, koska tupakkatehdashan saa aina omansa. Se joka tässä kärsii on valtio, toteaa lääkintäneuvos Liisa Elovainio Syöpäjärjestöistä.

Viime vuosina EU:n komissio ja yhdeksän jäsenmaata, mukaan lukien Suomi, onkin nostanut syytteitä kansainvälisiä tupakkajättejä vastaan salakuljetuskytkösten takia.

- On ollut hirveän masentavaa kuulla, että teollisuus, joka väittää poliitikoille olevansa laillisen tuotteen valmistajia ja myyjiä, osallistuukin samalla laajamittaisesti myös salakuljetukseen, Elovainio sanoo.

Kotimainen tupakanvalmistaja Amer-Tupakka Oy korostaa, että he valmistavat tupakkaa lisenssillä, ainoastaan kotimaan markkinoille.

- Amer on leimallisesti kotimarkkinayritys, ja Amer ei missään vaiheessa miltään osin ole ollut edes noiden väitteiden kohteena, kertoo Amerin hallintojohtaja Kalle Soikkanen.

Suomessa arvioidaan tupakan salakaupan aiheuttavan noin 46,5 miljoonan euron veromenetykset vuosittain. EU:n tasolla vastaava luku on yli 5 miljardia euroa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 05.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme