Mainos
Mainos

Tupakkaveron kiristyminen voi lisätä yksityistä tuontia

Hallituksen päätös nostaa tupakkaveroa saattaa lisätä tupakan yksityistä tuontia Suomessa, arvioi Päivittäistavarakaupan (PTY) toimitusjohtaja Kari Luoto.

Hän on arvioissaan varovainen, koska Päivittäistavarakaupalla ei ole asiasta tarkempia laskelmia. Luoto viittaa aiemmin tehtyyn alkoholiverotuksen kiristymiseen, joka johti viinan tuonnin lisääntymiseen.

-Edellisen veronkorotuksen jälkeen valtion absoluuttiset euromäärät eivät kasvaneet, hän sanoo.

Luoto kertoo kuulleensa esimerkkejä Itä-Suomesta, jonne on rajan takaa tullut tupakkaa pimeästi tarjolle.

-Nämä eivät tuo valtiolle verotuloja, eikä kukaan voi olla varma, mitä se tavara on. Pimeillä markkinoilla ei myöskään ole ikäkontrollia.

Verotus keskitasoa

Hallitus päätti kehysriihessä nostaa tupakkaveroa 50 miljoonalla eurolla. Veronmaksajien Keskusliiton mukaan tupakkavero tuotti vuonna 2012 valtiolle 749 miljoonaa euroa.

Liitto arvioi Suomen tupakkaverotuksen olevan eurooppalaisessa vertailussa kireähköä keskitasoa. Kovimpia verottajia ovat Britannia ja Kreikka. Hintataso on Suomessa Euroopan EU-maiden keskitason yläpuolella.

Hallituksen mukaan kotimaassa kulutettiin vuonna 2012 kaikkiaan 4,2 miljardia savuketta. Matkustajatuonnin arvioitiin haastattelujen perusteella olevan 600 miljoonaa savuketta. Näistä kaksi kolmasosaa tuli Virosta tai matkustajalaivojen myymälöistä.

Luoto ei halua arvioida suoraan, voiko veronkorotus kääntyä hallitusta vastaan. Hän kuitenkin ymmärtää korotuspaineen.

-Jos jotain pitää verottaa, ei tupakointi huonoimpia kohteita ole. Kansanterveydellisesti tupakoinnin vähentyminen on hyvä piirre.

THL toivoo kohtuullisia korotuksia 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola pitää hallituksen päätöstä hyvänä. Hän toivoo vastaisuudessakin tupakalle kohtuullisia veronkorotuksia. 

-Tupakkavero ja tupakan hinta ovat tärkeimpiä keinoja vaikuttaa käyttöön.

Eskola huomauttaa, etteivät korotukset voi olla kerralla liian suuria, jotta yksityinen tuonti ei lisäänny liian voimakkaasti.

Tupakoivien määrä Suomessa on koko ajan vähentynyt. Eskolan mielestä tähän on monta syytä.

-Hinta, saatavuuden rajoittaminen, mainonnan kieltäminen ja valistus. Tupakan status on selvästi pienentynyt, hän arvioi.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot