Mainos
Mainos

Tupakkayhtiöt saivat synninpäästön

Tupakkayhtiöitä ei saatu vastuuseen tupakoinnin aiheuttamista sairauksista.

Tupakkamies

Korkein oikeus hylkäsi tänään kurkunpäänsyöpään sairastuneen, jo edesmenneen miehen, kanteen. Korkeimman oikeuden mukaan tupakointi on tietoinen riski, eikä siitä voi syyttää esimerkiksi mainontaa.

Jutussa oli ensimmäistä kertaa Suomessa kysymys tupakkayhtiöiden vahingonkorvausvastuusta. Päätös toimii ennakkotapauksena ja tarkoittaa sitä, että tupakkateollisuutta ei voi jatkossakaan saada vastuuseen sauhuttelun aiheuttamista seurauksista.

Kolmetoista vuotta oikeutta tupakkateollisuutta vastaan käynyt siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi tietää, että tupakkateollisuus satsasi tähän oikeustaisteluun paljon työtä ja rahaa.
- Satsaus oli kymmeniä miljoonia markkoja, jos arvioin 50 miljoonaa, niin se on liian vähän. Tupakkateollisuus ei Aurejärven mielestä pelännyt kuitenkaan kertakorvausta, joka olisi ollut noin 400 000 markkaa. He pelkäsivät dominovaikutusta ja uusia oikeudenkäyntejä, joissa korvaussummat olisivat voineet nousta pilviin. Päätöksellä oli siis kohtalokkaat seuraukset. Euroopassa ei tupakkateollisuudelle saatu nyt tuotevastuuta. Oikeustaisteluun tupakkateollisuutta vastaan ei enää kannata lähteä, ei Suomessa, eikä muuallakaan Euroopassa.

Tamperelainen Pentti Aho vaati tupakkayhtiö Rettigiltä ja British American Tobacco Nordicilta (entinen Suomen Tupakka) korvauksia, koska katsoi että hänen sairautensa oli aiheutunut tupakasta ja että yhtiön tupakkamainonta oli harhaanjohtavaa. Korkein oikeus katsoo ennakkopäätöksessään, että mies oli tupakoidessaan ottanut tietoisen riskin eikä yhtiön mainonta ollut harhaanjohtavaa.

Vastuu sauhuttelijalla itsellään

Ennakkotapaus siirtää vastuun siis kokonaan tupakanpolttajalle. Amer-tupakan toimitusjohtaja Jukka Ant-Wuorinen on tietysti hyvillään.
-Ei kukaan voi tosissaan sanoa, etteikö olisi tietoinen tupakkaan liittyvistä terveysriskeistä. Aurejärvi puolestaan kiepsauttaisi asian toisin päin.
-Yleensähän maallikko kysyy nurin perin, että tiesikö tupakoitsija, kun pitää kysyä tiesikö tuotteen valmistaja.

Tupakkateollisuuden mielestä tämän päiväinen päätös oli suomalaisen yhteiskunnan ja oikeusjärjestelmän voitto. Yhdysvalloissahan tupakoitsija sai tänään jättikorvaukset tupakkayhtiöltä. Philip Morris -tupakkayhtiö joutuu maksamaan 21 miljardin markan korvaukset keuhkosyöpään sairastuneelle miehelle. Mies aloitti tupakoinnin 13-vuotiaana ja poltti yli neljänkymmenen vuoden ajan vähintään kaksi askia tupakkaa päivässä.

Reaktiot erilaisia

Tupakkayhtiö British American Tobacco Nordic oli tyytyväinen siihen, että yli 13 vuotta kestänyt juttu saatiin päätökseen. Yhtiö sanoi mukautuvansa omalta osaltaan oikeuden ratkaisuun Euroopan ensimmäisessä tupakkatuotevastuuta käsitelleessä oikeudenkäynnissä. Syöpäjärjestöjen mukaan korkeimman Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksestä ei saa syntyä kuvaa, että tupakka olisi nyt jotenkin todettu vaarattomaksi.

-Tosiasiana pysyy, että kaupoissa laillisesti myytävä tupakka aiheuttaa syöpää Suomessa enemmän kuin radon, säteily tai asbesti yhteensä, sanoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Liisa Elovainio. Tuomion mukaan tupakkaa on lisäksi mainostettu joissain tapauksissa harhaanjohtavasti. Elovainio mainitsee, että tupakoinnista puhuttaessa lainsäädäntö on ollut Suomessa keskeisessä roolissa.
-Esimerksi ympäristön tupakansavu on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi, Elovainio huomauttaa.

Yhdysvalloissa jättikorvaukset

Los Angelesissa tuomioistuin antoi yöllä Suomen aikaa ratkaisun hämmästyttävän samankaltaisessa jutussa. Siinä vuosikymmeniä tupakoinut mies sai 21 miljardin korvaukset sillä perusteella, että tupakkayhtiöt olivat salanneet tupakan vaarallisuuden.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme