Mainos
Mainos

Tupakoitsijoilla muita enemmän mielenterveysongelmia

Nikotiiniriippuvuus saattaa selittyä geenillä. Helsingin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että tietyn geenin vaihtelu voi lisätä alttiutta riippuvuudelle jopa 40 prosenttia.

Nikotiini aktivoi aivojen mielihyväkeskusta ja synnyttää riippuvuutta. Pitkä ja säännöllinen tupakointi muuttaa pysyvästi aivojen mielihyväkeskuksen toimintaa. Tupakoitsijoilla on muita enemmän mielenterveysongelmia.

Tutkimuksessa selvisi myös, että nikotiiniriippuvuuden ja skitsofrenian taustalla näyttäisi olevan geneettinen yhteys. Skitsofreniariskiä lisäävän geenin on nyt osoitettu lisäävän alttiutta myös nikotiiniriippuvuudelle.

Jopa kolme neljästä skitsofreniapotilaasta on nikotiiniriippuvainen. Nikotiinin on jo aiemmin havaittu tuovan helpotusta skitsofreniapotilaiden näköhäiriöihin. Moni käyttääkin tupakointia itsehoitona.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot