Mainos
Mainos

Tupakoivien häkäarvot rajuja

Tupakoivien häkäarvot ylittävät ilmansaasteiden hälytysrajan. 1-5 savuketta päivässä voi nostaa uloshengityksen häkätason saastehälytyksen tasolle.

Eurooppalaisten tupakoitsijoiden uloshengityksessä on häkää jopa kaksi kertaa niin paljon kuin Euroopan kaupunkien ilmansaasteiden hälytysrajat sallisivat. Suomessa häkäarvot ovat kuitenkin eurooppalaisesta keskitasosta vain alle puolet. Tähän ovat vaikuttaneet tupakkalain rajoitukset sekä puhtaampi kaupunki-ilma.

EU-komission kampanjan yhteydessä on mitattu lähes 200 000 eurooppalaisen uloshengitysilmaa erilaisten tapahtumien yhteydessä. Häkäpilliin puhalsi 5400 suomalaista. Tässä tutkimuksessa koko aineistosta oli mukana vasta noin puolet.

Tutkimus vahvisti, että tupakkapolitiikka vaikuttaa kansalaisten hengittämään häkämäärään. Tiukan lainsäädännön maissa tupakoimattomien uloshengityksessä on häkää jopa puolet vähemmän kuin maissa, joissa saa polttaa vapaasti.

Jo muutama savuke nostaa häkätason hälytysrajalle

Jo alustavat tutkimustulokset antavat hyviä viitteitä siitä, että rajoitukset ja sauhuttelun kieltäminen julkisissa tiloissa auttavat suojaamaan tupakoimattomia, sanoo ylilääkäri Matti Rautalahti Suomen Syöpäyhdistyksestä.

-Kovinkaan monet tupakoitsijat eivät tule edes ajatelleeksi, että jo 1-5 savuketta päivässä voi nostaa uloshengityksen häkätason yli 8,5 ppm:n, mikä on häkäpitoisuuden osalta kaupungeissa yleisesti noudatettava saastehälytyksen raja-arvo. 20 savuketta päivässä polttavilla häkätaso voi nousta jopa lähes kolminkertaiseksi hälytysrajaan verrattuna, Rautalahti sanoo.

Häkä estää hengitysilman happea sitoutumasta punasolujen hemoglobiiniin, jolloin kaikkien elimistön kudosten hapensaanti heikkenee. Sydän joutuu tekemään enemmän töitä ja kärsii itsekin hapenpuutteesta. Jatkuva veren korkea häkäpitoisuus edistää sydän- ja verenkiertoelinten häiriöiden ja sairauksien kehittymistä, Rautalahti muistuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme