Mainos
Mainos

Tuponeuvotteluissa ei edistystä - palkoista suurin kina

Parhaillaan käynnissä olevissa tuponeuvotteluissa ei ole toistaiseksi saavutettu ratkaisevaa edistystä.

Työnantajat eivät ole tehneet tähän mennessä nihkeiden tuponeuvottelujen kuluessa uutta palkkatarjousta eivätkä palkansaajajärjestöt ole tinkineet omista palkkavaatimuksistaan. Neuvottelujen ilmapiiriä on sanottu huonoksi.

Aamupäivällä aloitetut tuponeuvottelut keskeytettiin puoli viiden maissa, mutta osapuolet sopivat palaavansa neuvottelupöytään jälleen noin kello 18. Neuvottelijat ovat asettaneet yhdeksi takarajaksi keskiviikkoaamun. Palkansaajajärjestöjen hallitukset on kutsuttu koolle puoliltapäivin. Omien taustaryhmiensä pariin vetäytyneet työmarkkinajohtajat sanoivat asetelmien pysyneen ennallaan kaikkein keskeisimpien kiistakysymysten osalta.
Puheenjohtajien mukaan työnantaja ei ole liikkunut palkkatarjouksestaan.
-Täytyy nyt kyllä myöntää, että tässä on alettu kiertämään palkkakysymyksissä kehää, eikä olla päästy sen tasosta eikä muodosta yhteisymmärrykseen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoi kokoustauon alettua. Ihalainen vakuutti, että yritystä neuvotteluratkaisun saamiseksi jatketaan tosissaan.

Edistystä jossain

Edistystä oli tiistai-iltapäivään mennessä jo saavutettu luottamushenkilöiden asemaa koskevissa kysymyksissä ja joissakin muissa ns. tekstikysymyksissä. Auki olivat edelleen indeksiehdon ja ansiokehityslausekkeen sisällyttäminen sopimukseen, helatorstaiviikon lauantain vapaapäivä sekä tulos- ja voittopalkkioiden pelisäännöt. Näitä ei oltu vielä ehditty käymään läpi. Sen sijaan palkkaratkaisun rakenteesta oli jo käyty keskusteluja.

Palkansaajajärjestöjen kesken on erimielisyyksiä yhä siitä, maksetaanko osa palkankorotuksista yleiskorotuksen ohella SAK:n vaatimalla tavalla liittoeränä ja tasa-arvoeränä, STTK:n haluamana järjestelyvaraeränä ja tasa-arvoeränä vai Akavan vaatimusten mukaisesti koulutettuja matalapalkkaisia suosivana koulutuspalkkaeränä.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme