Mainos

Tuponeuvottelut vaarassa

Työnantajapuolella ei nähdä edellytyksiä tuponeuvottelujen aloittamiselle. Syynä ovat palkansaajajärjestöjen vaatimukset palkankorotuksista ja muutosturvan parantamisesta.

Työnantajapuolella katsotaan, ettei tulopoliittisten neuvottelujen aloittamiselle ole edellytyksiä. Syynä ovat palkansaajajärjestöjen vaatimukset palkankorotusten tasosta ja muodosta samoin kuin muutosturvan parantamisesta, Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski kertoo.

Riskin mukaan palkansaajapuolen tavoitteet ovat ristiriidassa sen yhteisen tavoitteen kanssa, että työllisyyttä saataisiin parannettua ja talous käännettyä kasvu-uralle. Yhteydet toki säilyvät, eikä ovea ole laitettu säppiin, Riski huomauttaa. Työnantajien kanta on toistaiseksi pääneuvottelija Riskin näkemys. EK:n hallitus ottaa asiaan kantaa ensi keskiviikkona.

Muun muassa SAK:n ensiarviot uudesta käänteestä tulevat tänään kokoontuvan työvaliokunnan kokouksen jälkeen. Elokuussa aloitettu tuloneuvottelujen edellytysten selvittelyvaihe umpeutui nyt syys-lokakuun vaihteessa. SAK:n ja STTK:n hallitukset ovat koolla maanantaina ja Akavan tiistaina. Nykyinen tulosopimus on voimassa vielä helmikuun puoliväliin asti.

SAK: Työnantajat ajavat kovaa linjaa

Lauri Ihalainen, SAK

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen pitää valitettavana, että työnantajat eivät ole valmiita aloittamaan tuloneuvotteluja. Hänen mukaansa työnantajapuolella ajetaan nyt kovaa linjaa ja valmistellaan irtiottoa Suomessa harjoitetusta työllisyyttä ja ostovoimaa tulevasta tulopolitiikasta.

- Selvitysvaihe on osoittanut, ettei työnantajalla ole halua tuloratkaisun kautta kehittää reiluja pelisääntöjä ja parantaa palkansaajien asemaa työelämän muutostilanteissa, Ihalainen toteaa kannanotossaan.

Ihalaisen mielestä neuvottelut olisi pitänyt merkittävistä erimielisyyksistä huolimatta aloittaa. Mikäli tilannearvio työnantajapuolella vielä muuttuu, Ihalainen uskoi SAK:n puolelta löytyvän valmiutta neuvotteluihin.

STTK:n Mäenpää: Tupoyritys olisi pitänyt tehdä

Mikko Mäenpää, STTK

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää pitää työnantajapuolen kielteistä kantaa tuloneuvottelujen aloittamiseen yllätyksenä. Mäenpään mukaan yritykseen olisi pitänyt lähteä.

Mäenpään mukaan STTK ottaa työnantajan ilmoituksen vakavasti eikä vain taktisena vetona. Samalla hän muistuttaa, että työnantajat joutuvat samojen asioiden eteen muutosturvaa myöten, vaikka tuloneuvottelut vaihtuisivat liittokierrokseksi.

- Ei tässä mihinkään rähmälleen mennä tämän asetelman takia, Mäenpää sanoi STT:lle.

Hän oletti myös hallituksen joutuvan tarkistamaan finanssipoliittista linjaansa ja verosuunnitelmiaan. STTK:n hallitus arvioi tilannetta maanantaina.

Korkeasti koulutettujen Akavan puheenjohtajan Risto Piekan mukaan veronkevennyksiä pitää joka tapauksessa jatkaa, vaikka hallitus oli kytkenyt veronkevennykset voimakkaasti tulosopimukseen.

Vanhanen: Neuvotteluja pitää jatkaa

Matti Vanhanen, pääministeri

Pääministeri Matti Vanhanen pitää tärkeänä neuvottelujen jatkamista tulopoliittisen kokonaisratkaisun edellytysten selvittämiseksi. Vanhanen korosti eduskunnassa, että vaikka tupo-tunnusteluille ennakkoon asetettu määräaika päättyikin, aikaa on käytettävissä edelleen.

Pääministerin mielestä se, että "ovea ei ole pantu säppiin", kertoo, että haluja keskustella on edelleen. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki piti tilannetta vakavana, mutta kehotti ottamaan rauhallisesti ja odottamaan ensi viikkoon, jolloin työmarkkinajärjestöjen päättävät elimet ovat koolla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot