Mainos
Mainos

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut arveluttavat suomalaisia

Monien muiden EU-maiden tavoin myöskään suomalaiset eivät innostu Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta. MTV:n uutisten Research Internationalilla teettämän kyselyn mukaan kansalaisista lähes puolet vastustaa neuvottelujen käynnistämistä suunnitellusti tänä syksynä.

Euroopan Unionin on tarkoitus aloittaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa lokakuun alussa, vaikka monissa maissa ei haluta Turkin lippua liehumaan muun europerheen rinnalle.

Myös suomalaiset suhtautuvat penseästi Turkin mahdolliseen EU-jäsenyyteen. Kansalaisista 47 prosenttia vastustaa neuvottelujen käynnistämistä suunnitellusti tänä syksynä. Sitä vastoin 36 prosenttia suomalaisista kannattaa neuvottelujen viemistä eteenpäin sovitussa aikataulussa. 18 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

- Uskon, että Turkin suuri koko ja myös uskonnolliskulttuurinen erilaisuus ovat ne keskeisimmät asiat, jotka vaikuttavat mielipiteisiin, arvioi Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Teija Tiilikainen.

Suomessa Turkin jäsenyysneuvotteluja ovat kritisoineet etenkin kokoomuslaiset. Europarlamentaarikko Ville Itälän mielestä laajentumaan pyrkivää unionia vaivaa vauhtisokeus.

Sitä vastoin presidenttiehdokas Sauli Niinistö ei usko Turkin jäsenyyden toteutuvan missään aikataulussa, koska päätös on Ranskassa alistettu kansanäänestykseen.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Turkin EU-jäsenyydelle ei ole esteitä, jos maa täyttää oikeusvaltion, demokratian ja tasa-arvon periaatteet. Pääministeri Matti Vanhanen on samoilla linjoilla.

- Jos Turkista tulee EU:n jäsen, se on silloin aika lailla erilainen maa kuin nyt. Jäseneksi pääsee, kun täyttää kaikki unionin ehdot, Vanhanen pohtii.

Turkin mahdolliseen jäsenyyteen menee kuitenkin vielä jopa 10- 15 vuotta.

Tiilikaisen mukaan edessä ovat hankalat neuvottelut. Jäsenyydestä olisi myös etuja mm. terrorismin ja rikollisuuden torjunnassa.

-Luonnollisesti Turkin liittyminen sitoisi sen yhteiseen toimintaan ja politiikkaan myös turvallisuuskysymyksissä, Tiilikainen toteaa.

MTV:n uutisten kyselyyn vastasi 1000 kansalaista. Se tehtiin elokuun toisella viikolla.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 21.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme