Mainos
Mainos

Turkisalan johtohahmojen tarhoilla kärsiviä eläimiä

Turkisalan kaksi keskeistä vaikuttajaa on jäänyt kiinni huolimattomasta eläintenpidosta. Asiasta kertoo MTV3:n illan 45 minuuttia -ohjelma. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton hallituksen jäsen Esa Rantakangas ja Turkistuottajat Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Kauppila ovat myöntäneet virheensä myös turkisalan tänään lähettämässä lehdistötiedotteessa.

- Tulemme parantamaan terveydenhoitoa ja tarkkaavaisuutta jatkossa, Rantakangas sanoo.

45 minuuttia -ohjelma julkaisi viikko sitten paljon keskustelua herättänyttä videokuvaa suomalaisilta turkistarhoilta. Oikeutta Eläimille -järjestö oli kuvannut salaa puolen vuoden aikana yli kahdeksaakymmentä turkistarhaa. Salakuvausoperaatio oli Suomen mittavin.

Videoilla näkyi muun muassa takaraajahalvauksista, silmätulehduksista ja raajojen puutoksista kärsiviä eläimiä, jotka olisi pitänyt jo lopettaa.

Turkisala tuomitsi videoilta paljastuvat laiminlyönnit. Samaan hengenvetoon ala totesi, että videot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta turkistarhojen tilasta.

SKTL:n hallituksen jäsen Esa Rantakangas kertoi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa viime torstaina monen tarhaajan soittaneen ja ihmetelleen tarhojen tilannetta. Rantakangas puhui ongelmatiloista alan "mätinä omenina".

Pörssiyhtiö Turkistuottajat Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Kauppila puolestaan kommentoi videoita viikko sitten uutislähetyksessä seuraavin sanoin:

- Tämän alan ongelma on, että jotkut tuottajat eivät ole heränneet siihen aikaan, mitä kello on lyönyt tässä asiassa. Näitä yksittäisiä laiminlyöntejä on.

Lääkkeeksi turkistarhojen kasvojenkohotukseen turkiseläinkasvattajien etujärjestö SKTL ja Turkistuottajat mainitsivat omavalvonnan ja tarhojen sertifiointijärjestelmän.

"Kun näitä eläimiä nyt kuvaruudulta katsoo, niin..."

Videoiden lähempi tarkastelu vahvisti kuitenkin sen, että karuja videotallenteita turkiseläinten hyvinvoinnista oli kerätty myös Kauppilan ja Rantakankaan omilta tarhoilta. 45 minuuttia -ohjelman toimitus näytti videot tarhaajille, jotka vahvistivat tarhat omikseen.

- Kyllä joukossa on, niin kuin kaikissa tuotantoeläimissä, sairaita eläimiä. Ja kyllä valitettavasti muutama kuva on sellainen, kun niitä kuvaruudulta katsoo, että niihin olisi varmasti ollut syytä puuttua aikaisemmin, myöntää Rantakangas.

Myös Kauppilan katsoessa tarhaltaan kuvattua materiaalia hän myöntää, ettei tarhalla ole toimittu kuten pitää. Esimerkiksi hännän juuresta vammautunutta minkkiä ei ole erotettu terveistä eläimistä.

- Selkeä hoitovirhe on tehty, kun sitä ei ole otettu pois muiden eläinten joukosta.

Kummankin turkisalan keskeisen vaikuttajan tarhoilla esiintyi myös silmätulehduksia - kuten lähes kaikilla salaa kuvatuilla tarhoilla.

Miehet toteavatkin, että vaikka omilla tarhoilla asiat ovat pääasiassa hyvin, otetta pitää terävöittää.

Katso Hanna Takalan juttu (45 minuuttia 23.2.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme